Викладачі та студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника в боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України

28 лютого 2024-го року на базі навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи відбулося чергове заняття з циклу інформаційно-просвітницьких акцій національно-патріотичної спрямованості для студенти 1-3-х курсів педагогічного факультету, Коломийського навчально-наукового інституту, факультету природничих наук (загалом 147 слухачів), з долученням кураторів, заступників з виховної роботи, зустрілися з кандидатом історичних наук, асистентом кафедри історії України і методики викладання історії, науковим співробітником науково-дослідного інституту етнології та археології Карпат Богданом Паскою. Тема онлайн-комунікації молодого науковця з аудиторією – «Викладачі та студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника в боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України».

Студенти з інтересом прослухали докладно ілюстрований об’ємною презентацією виступ Богдана ПАСКИ, присвячений внеску викладачів та студентів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, факультету, який він представляє, у здобутки національно-визвольних змагань на різних етапах історії України та університету. Зокрема, доповідач охарактеризував діяльність Володимира Андрушка, Валентина Мороза, Василя Процюка, Петра Василишина, Петра Арсенича, Михайла Фіголя, Андрія Загоруйка, Ярослава Мельничука, які діяли в умовах радянської окупації та репресій. На сучасному етапі дослідником ретельно збирається інформація про студентів та викладачів, які з 2014 року і донині боронили та поклали життя за незалежність України, про тих, хто зараз перебуває у ЗСУ і є прикладом для студентської молоді. Так, студенти дізналися про життєвий шлях і подвиги Володимира Цуканова, Остапа Пітчука, Олександра Радіонова, Миколу Іванчука і Назарія Лугарєва, інших випускників та колишніх студентів факультету історії, політології та міжнародних відносин (загалом 33 особи, в т.ч. 6 – політологів, 4 – історика та 1 етнолог), які є гордістю факультету і університету як полеглі Герої. А від так досвід, традиції участі університету в українському національно-визвольному русі потрібно використовувати для національно-патріотичного виховання студентства та вшанування пам’яті борців за незалежність України.