Особливості та досвід психологічної реабілітації військовослужбовців та ветеранів ЗСУ

14 березня.2024 року працівники навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи в межах реалізації завдань національно-патріотичної консолідації освітян університету провели чергове заняття постійнодіючого навчально-методичного семінару кураторів 2-х курсів, аспірантів та магістрантів.

Акція з виховниками присвячувалась трендовій за умов війни проблемі, а відтак, на онлайн-зустріч з виховниками в наш університет завітав знаний на Прикарпатті практикуючий медик, к. мед. наук, доц. кафедри психіатрії, наркології та мед. психології Івано-Франківського національного медичного університету, Ігор Тодорів.

І. Тодорів висвітлив слухачам тему: «Особливості психологічної реабілітації воїнів» за такими основними її аспектами:

– відкладені в часі розлади психіки та поведінки невротично-особистісного регістру;

– загальні положення надання медико-психологічної допомоги постраждалим унаслідок надзвичайного стану;

– техніки та завдання кризового втручання;

– допомога постраждалим в екстремальних ситуаціях через загрозу для життя залежно від їхньої особистісної реакції (марення і галюцинації, агресія, апатія, ступор, рухове збудження, страх, нервове тремтіння, плач, істерика, ПТСР);

– тривалий розлад горя, розлад адаптації;

– особливості психотравмтерапії.

Особливий інтерес і зустрічні питання у слухачів викликала інформація І. Тодоріва про досвід вітчизняних психіатрів, психологів, здобутий за умов війни, у наданні допомоги нашим військовослужбовцям – УБД, ветеранам ЗСУ у співпраці з їхніми сім’ями. Заслуговувала на увагу слухачів розповідь доповідача про тривалу співпрацю із зарубіжними колегами в рамках міжнародних проєктів, про функціонування психореабілітаційних тренінгових майданчиків та консультативну практику на Прикарпатті.

Л. Романкова та З. Юрченко, як фахівці лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, презентували свою добірку матеріалу «Я буду довіряти та не боятися…», яка також буде корисною для слухачів через звернення її змісту до християнської мудрості Святого Письма (більш розлого див.: https://vvppr.pnu.edu.ua/category/на-допомогу-кураторам/).

Аудиторія семінару, яка складалася з 58 осіб, висловила подяку і побажання щодо організації лабораторією зустрічей за аналогічною тематикою.