Поводження з військовополоненими у векторі міжнародно-правового регулювання: реалії війни

29 лютого 2024 року на базі навчально-виробничої лабораторії виховної та психологічної роботи відбувся семінар-нарада заступників виховної роботи з долученням кураторів 1-3-х курсів, аспірантів, магістрантів всіх навчальних структурних підрозділів університету.

Функції модераторів виконували Завідувачка лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, кандидат психологічних наук, доц. Лілія Романкова, методистка вищої категорії, керівниця навчально-методичного семінару кураторів, кандидат психологічних наук, доц. Зоя Юрченко та провідний фахівець лабораторії Сергій Петрошенко.

Формат проведення заходу: онлайн.

План проведення заходу передбачав такі аспекти:

  1. Поводження з військовополоненими: міжнародно-правове регулювання та реалії в умовах агресії рф (доповідач: доктор юридичних наук, професор завідувач кафедри політики у сфері боротьби зі злочинністю та кримінального права Козич І.В.);
  2. Правила спілкування цивільних (в тому числі родини) з військовими, які повернулися з фронту (доповідач: завідувачка навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, доцент, кандидат психологічних наук Романкова Л.М.; керівник семінару, доцент, кандидат психологічних наук, методист вищої категорії Юрченко З.В.);
  3. Як упоратися з панікою під час війни (доповідач: керівник семінару, доцент, кандидат психологічних наук, методист вищої категорії Юрченко З.В.).

Ігор Козич, як провідний правник університету, охарактеризував загальноприйнятий міжнародний універсум функціонування законодавства щодо поводження із військовополоненими та здійснив порівняльний аналіз щодо дотримання законодавства Україною та рф як державою-агресором. Як зазначив доповідач, військовополонені з боку рф утримуються навіть краще, як українські ув’язнені. Водночас рф системно-інституційно за характером, різнобічно за видами порушує женевські конвенції та продовжує брехливо стверджувати, що нічого не порушує. Зокрема механізм міжнародного гуманітарного права вимагає термінового оновлення та вдосконалення, оскільки сформувався після Другої світової війни, враховуючи її провали у 50-ті 60-ті роки XX століття, без врахування засобів і ведення сучасної війни. А відтак дієвість міжнародного права, міжнародного судочинства, міжнародних організацій залишаються інертною. Нагальною видається потреба створення нового міжнародного механізму впливу у сфері поводження із військовополоненими.

У підсумковій частині Ігор Козич детально відповів на питання слухачів: 

  • Чи можна сподіватися на притягнення до відповідальності рф за безліч злочинів, скоєних щодо наших військовополонених, що цьому заважає? 
  • Чому звільнені військовополонені спрямовуються на утримання щодо деталей оприлюднення злочинної практики, що застосовується до них у полоні?

Зоя Юрченко охарактеризувала призначення та актуальність нової розробки лабораторії – «Правила спілкування та поводження цивільних (в тому числі родини) з військовослужбовцями та військовими ветеранами ЗСУ». «Сподіваємось, – зазначила Зоя Юрченко, не менш корисним у фаховій діяльності освітян університету буде добірка порад на тему «Як упоратися з панікою під час війни?»

Як завжди, інтерес освітянської громади університету до заходу підтвердила кількість його учасників – 44 особи з усіх навчальних структурних підрозділів університету.