Навчально-виробнича лабораторія виховної та психолого-педагогічної роботи – в авангарді реалізації національно-патріотичного виховання студентів університету

19 лютого 2024 р. на базі навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи відбулося відкриття циклу інформаційно-просвітницьких акцій національно-патріотичної спрямованості для студентів усіх навчальних структурних підрозділів університету. Заходи проводяться на виконання розпорядження ректора №33-р від 16 лютого 2024 р. та у рамках реалізації Комплексно-цільової програми національно-патріотичного виховання студентів у діяльності університету, затвердженої Вченою радою університету 27 вересня 2023 р.

Цілі і завдання зустрічей зі студентами такі:

– забезпечення системності національно-патріотичного виховання студентської молоді;

– патріотична консолідація освітянської громади університету за принципом єдності фронту і тилу;

– формування студента не тільки як носія професійних компетентностей, але й як громадянина-патріота;

– надання студентам можливості безпосередньої комунікації з військовими ветеранами для ознайомлення із бойовим досвідом, їхніми порадами, які варто врахувати у власному життєвому сценарії;

– профілактика шкідливого впливу ІПСО, пропагандистських фейків, кампаній дезінформації з боку рф на свідомість української молоді;

– надання працівниками лабораторії методичної допомоги наставникам молоді в оволодінні найбільш ефективними формами і методами національно-патріотичного виховання в умовах ЗВО (на рівнях навчального структурного підрозділу, кафедр, академгрупи, індивідуальної взаємодії).

Тематична спрямованість акцій передбачає наступні вектори:

  1. Запеклі хроніки та тяжкі уроки війни: відвертий діалог бійців зі студентською молоддю.
  2. Студент як військовозобов’язаний громадянин України.
  3. Кібербезпека та інформаційна гігієна
  4. Викладачі та студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України.

Перше заняття проводилося працівниками лабораторії для студентів фізико-технічного факультету та факультету математики та інформатики в оффлайн форматі 19 лютого 2024 року. Так, на зустріч із молоддю було запрошено Богдана Рожелюка – офіцера ЗСУ. В межах теми «Особливості комунікації з військовослужбовцями» обговорювались такі питання:

  1. Особливості спілкування з ветеранами війни у родинному колі, за місцем роботи, навчання тощо.
  2. Психологічна підготовка військових до виконання бойових задач в екстремальних обставинах війни.
  3. Навчання цивільного населення (домедичне, військове, безпекове) як обов’язкова запорука адаптації та мобілізації за умов війни.
  4. Психологічна реабілітація військових ветеранів як умова повернення до повноцінного життя.

Про інтерес аудиторії до отриманої інформації свідчила велика кількість питань від слухачів до ветерана. Цікавило, які емоції переживає людина у бойових умовах, про ступінь і зону відповідальності командира, яка допомога від тилу є наразі найбільш актуальною, як готувати себе до ефективності у статусі військовослужбовця тощо.

У зустрічі брали участь студенти, куратори, заступники з виховної роботи – загалом 58 осіб.