Переконання: визначальний стрижень поведінки та маркер моральності особистості

07 грудня 2023 року на базі навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи відбулося онлайн-заняття навчально-методичного семінару для кураторів 1-х курсів, аспірантів, магістрантів усіх навчальних підрозділів університету.

Тема заходу «Переконання: визначальний стрижень поведінки та маркер моральності особистості».

Функції модераторів виконували завідувачка лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, кандидат психологічних наук, доц. Лілія Романкова, методистка вищої категорії, керівниця навчально-методичного семінару кураторів, кандидат психологічних наук, доц. Зоя Юрченко та провідний фахівець лабораторії Сергій Петрошенко.

Формат проведення заходу: онлайн.

Програма семінару передбачала заслуховування та обговорення наступних виступів:

  1. Вплив переконань на сценарій життя людини

Прокопів В.М. – лікар вищої категорії, невролог, інеолог, ароматерапевт, коуч, бізнес-тренер, член ради Української академії цілісного світогляду

  1. Поради психолога «Як опанувати енергію руйнації від спалахів люті?»

Юрченко З.В. – керівник семінару, доцент, кандидат психологічних наук, методист вищої категорії

  1. Презентація збірки матеріалів з питань морально-етичного виховання студентської молоді

Романкова Л.М. – завідувачка навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, доцент, кандидат психологічних наук

Виступ Віталія Прокопіва було спрямовано на докладне висвітлення наступних аспектів теми:

– поняття переконання та сценарій життя у сучасних людинознавчих науках;

– механізм формування життєвих переконань

– сценарій життя і його складові;

– вплив наявних життєвих переконань на сценарій життя;

– сценарій життя і переконання як фактори здоров’я людини.

Зоя Юрченко ознайомила слухачів з рекомендаціями «Як опанувати енергію руйнації від спалахів люті?», спрямованими на збереження психічного здоров’я викладачів, кураторів та студентів. Адже ця проблема особливо загострюється за умов війни і важливо постійно моніторити власний психічний стан і вчасно звертатися по допомогу до фахових психологів.

Лілія Романкова звернула увагу на важливість посилення морально-етичного виховання студентів як напряму національно-патріотичного виховання. Важливо, аби «… ми були ефективними саме у профілактиці аморальних вчинків у молодіжному середовищі в умовах посиленого впливу соціальних мереж, який може мати негативні наслідки», зауважила завідувачка лабораторії. А тому корисними для виховників будуть поради за презентованою збіркою.

У прикінцевій частині заходу слухачі поставили питання доповідачам, отримали на них відповіді та дякували за якісно проведену акцію.

Загалом слухачами семінару були 15 осіб.