Зміст, особливості адаптації першокурсника та її значення у формуванні фахівця історико-політичної сфери

26 жовтня 2023 року на базі навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи відбулося онлайн-заняття просвітницько-інформаційного семінару для студентів 1-го курсу факультету історії, політології та міжнародних відносин.

Функції модераторів заняття виконували завідувачка навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, доц. Лілія Романкова, методист вищої категорії, доц. Зоя Юрченко, провідний фахівець навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи Сергій Петрошенко та провідний фахівець навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи Ірина Ониськів.

Студенти-першокурсники мали можливість дізнатися про історію становлення та розвитку нашого університету, який віддавна посідає лідерські позиції серед закладів вищої освіти Прикарпаття та України. З інтересом було сприйнято інформацію про професорсько-викладацький склад кафедр, керівництво, традиції і досягнення факультету історії, політології та міжнародних відносин. Слухачі отримали для роздумів й врахування у віднедавна розпочатому студентському житті положення і норми корпоративної культури, як регулятора взаємин викладачів, керівництва, студентського активу і студентів, а також отримали інформацію про те, яку допомогу упродовж їхнього навчання в університеті можуть надавати їм працівники навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, а саме:

– проведення тематичних бесід, просвітницько-профілактичних та інформаційних семінарів зі студентами;

– проведення анонімних психологічних тестувань (індивідуальних, групових) на професійну спрямованість, визначення здібностей і обмежень; причин особистісних та групових конфліктів, причин невдоволення навчанням в університеті;

– отримання інформації про права та обов’язки студентів.

Студентів було попереджено про неприпустимість порушень вимог комендантського часу, запровадженого для громадян України в умовах воєнного стану.

Заняття супроводжувалося презентацією, яка ілюструвала наступні змістові блоки теми:

1) Ознайомлення студентів-першокурсників з поняттям корпоративної культури та її складовими.

2) Роз’яснення студентам основних правил академічної взаємодії та культури спілкування в університеті.

3) Знайомство студентів із структурою, керівництвом, кафедрами, що функціонують у підрозділі (факультеті, інституті), де вони навчаються.

4) Інформування студентів із питань можливості та підстав отримання недержавних і державних стипендій, грантів.

5) Про підтримку, яку надає студентам навчально-виробнича лабораторія виховної та психолого-педагогічної роботи.

6) Надання рекомендацій щодо спектру реалізації студентського дозвілля в університеті.

Студенти висловили побажання й надалі брати участь у таких навчальних заняттях.

Фахівці лабораторії відповіли на питання студентів та отримали від них схвальну оцінку заходу. Загалом до заходу долучились 108 студентів факультету.