Національно-патріотичне виховання як провідний чинник формування громадянина України

05 жовтня 2023 р. на базі навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи відбулося заняття навчально-методичного семінару кураторів 1 курсу, аспірантів, магістрантів усіх навчальних підрозділів університету.

Тема заняття «Національно-патріотичне виховання як провідний чинник формування громадянина України».

Функції модераторів виконували завідувачка лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, кандидат психологічних наук, доц.. Лілія Романкова, методистка вищої категорії, керівниця навчально-методичного семінару кураторів, кандидат психологічних наук, доц.. Зоя Юрченко та провідний фахівець лабораторії Сергій Петрошенко.

Формат проведення заходу: онлайн.

Заняття відбувалося за таким планом:

  1. Національно-патріотичне виховання як важливий чинник становлення та формування громадянина

Келембет Л.І. – старший викладач кафедри менеджменту та освітніх інновацій Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

  1. Презентація науково-методичного збірника «Національно-патріотичне виховання у закладі освіти»

Юрченко З.В. – керівник семінару, доцент, кандидат психологічних наук, методист вищої категорії;

Келембет Л.І. – один з авторів-упорядників збірника, старший викладач кафедри менеджменту та освітніх інновацій Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

  1. Про проведення циклу просвітницько-інформаційних семінарів для студентів 1 курсів усіх навчальних структурних підрозділів «Адаптація студентів-першокурсників до умов вищої школи у векторі забезпечення психічного здоров’я»

Романкова Л.М. – завідувачка навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, доцент, кандидат психологічних наук;

Юрченко З.В. – керівник семінару, доцент, кандидат психологічних наук, методист вищої категорії;

Людмила Келембет у своїй доповіді висвітила наступні аспекти:

  • характеристика Стратегії національно-патріотичного виховання згідно діючих нормативно-правових документів;
  • мета, завдання, принципи, напрями національно-патріотичного виховання;
  • шляхи реалізації національно-патріотичного виховання в освітньому процесі закладів освіти;
  • основні складові системи національно-патріотичного виховання
  • технології, методи та форми роботи, які використовуються в освітній громаді області і м. Івано-Франківська та наявний ППД з цих питань.

Виклад інформації Людмила Келембет ілюструвала переконливою презентацією та аргументувала прикладами, фактами виховної практики.

Зоя Юрченко презентувала слухачам зміст науково-методичного збірника «Національно-патріотичне виховання у закладі освіти», який було розроблено і щойно видано Івано-Франківським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти, співавтором якої є вищезазначений доповідач. Було відзначено доцільність використання даного посібника у діяльності куратора. Адже методична підготовка виховників ЗВО потребує удосконалення для ефективного впровадження в освітню діяльність нашого закладу Комплексно-цільової програми національно-патріотичного виховання в освітній діяльності Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Лілія Романкова акцентувала увагу присутніх на розпочатий лабораторією  цикл просвітницько-інформаційних семінарів для студентів-першокурсників усіх навчальних структурних підрозділів. Ці акції, як зазначила вона у виступі, покликані допомогти новому поповненню студентства університету, на основі ознайомлення з ретельно розробленим контентом, адаптуватися до нових, незвичних умов ЗВО.

У прикінцевій частині заходу слухачі мали можливість ставити питання, виявляти позитивне ставлення у меседжерах до отриманої інформації, висловити пропозиції і побажання.

Загалом у семінарі взяли участь 21 слухачів.