Взаємодія лабораторії з навчальними підрозділами: стартові позиції 2023-2024 навчального року

28 вересня 2023 року на базі навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи відбулося розширене заняття навчально-методичного семінару кураторів 1-3-х курсів, заступників директорів інститутів та деканів факультетів з виховної роботи усіх структурних підрозділів університету, аспірантів та магістрантів.
Функції модераторів виконували: Лілія РОМАНКОВА – завідувачка навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, кандидат психологічних наук, доцент; Зоя ЮРЧЕНКО – керівник семінару, методист вищої категорії, кандидат психологічних наук, доцент.
Слухачам семінару були запропоновані на розгляд та обговорення такі питання:
1. Комплексний план виховної та психолого-педагогічної роботи на 2023/2024 навчальний рік як основа ефективної співпраці лабораторії та навчальних підрозділів за умов воєнного стану (доповідач: Лілія РОМАНКОВА – завідувачка навчально-виробничої лабораторії);
2. Програма з організації запобігання і протидії насильству (в тому числі булінгу) в освітній громаді університету на 2023-2024 навчальний рік: мета, завдання (доповідач: Лілія РОМАНКОВА – завідувачка навчально-виробничої лабораторії);
3. Викладачі та студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України (доповідає: Богдан ПАСКА – асистент кафедри історії України і методики викладання історії, кандидат історичних наук, науковий співробітник НДІ історії, етнології та археології Карпат);
4. Презентація проєкту Комплексно-цільової програми національно-патріотичного виховання в освітній діяльності Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника на 2023-2024 навчальний рік (Розпорядження Кабінету Міністрів України від 30.03.2023 р. №269-р «Про затвердження плану заходів з відзначення подвигів ветеранів війни, проявлених під час захисту суверенітету, територіальної цілісності та недоторканості України на період – 2023-2024 рр.») (доповідач: Лілія РОМАНКОВА – завідувачка навчально-виробничої лабораторії; Зоя ЮРЧЕНКО – методист навчально-виробничої лабораторії).
Заняття започатковувало функціонування семінару в системі безперервної психолого-педагогічної освіти викладачів-кураторів університету (з долученням заступників з виховної роботи, спірантів, магістрантів) на 2023-2024 навчальний рік.
Лілія РОМАНКОВА виголосила перед слухачами привітання від проректора, професора Руслана ЗАПУХЛЯКА з нагоди початку навчального року. Далі виступ Лілії РОМАНКОВОЇ було присвячено аналізу настанов та особливостей Комплексно-цільового плану виховної та психолого-педагогічної роботи на 2023-2024 навчальний рік. Так, зазначила доповідач, «…цей документ є засадничим щодо визначення роботи не лише лабораторії, але й усіх навчальних структурних підрозділів»; окремо було охарактеризовано Програму з питань профілактики булінгу і насильства в університеті, яка зберігає свою актуальність. Окрім цього передбачено уведення до виховної практики освітнього простору університету Комплексно-цільової програми національно-патріотичного виховання в освітній діяльності Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника на 2023-2024 навчальний рік, яка щойно була затверджена на засіданні Вченої ради. Лілія РОМАНКОВА в черговий раз окреслила основні напрямки роботи лабораторії у взаємодії з підрозділами та їхнє висвітлення на сайті лабораторії.
Слухачі з інтересом прослухали контент виступу Богдана ПАСКИ, який було присвячено внеску викладачів та студентів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, факультету, який він представляє, у здобутки визвольних змагань на різних етапах історії України та університету. Зокрема, доповідач охарактеризував діяльність Володимира АНДРУШКА, Валентина МОРОЗА, Василя ПРОЦЮКА, Петра ВАСИЛИШИНА, Петра АРСЕНИЧА, Михайла ФІГОЛЯ, Андрія ЗАГОРУЙКА, Ярослава МЕЛЬНИЧУКА, які діяли в умовах радянської окупації та репресій. На сучасному етапі ретельно збирається інформація про студентів та викладачів, які з 2014 р. і до нині боронили та поклали життя за незалежність України, про тих, хто нині перебуває у ЗСУ і є прикладом для студентської молоді.
Зоя ЮРЧЕНКО як керівник семінару та співавтор-розробник презентувала перед онлайн-аудиторією Комплексно-цільову програму національно-патріотичного виховання в освітній діяльності Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, розроблену на базі лабораторії за такими параметрами:
– мета, завдання;
– нормативно-правове підґрунтя створення даного документу;
– методичні особливості імплементації та шляхи реалізації в освітній процес університету.
Усі виступи були ґрунтовно ілюстровані презентаціями.
У підсумковій частині заняття доповідачі відповіли на запитання від аудиторії.
У месенджерах та усно слухачі схвально оцінили зміст семінарського заняття.
Аудиторія слухачів складалася із 52 осіб.