Негативний вплив життєвих звичок: ризики і можливості позбутися

Деякі особливості способу життя, звичних поведінкових реакцій та стереотипів здатні завдати непоправної шкоди вашому душевному здоров’ю і взаєминам з іншими людьми.

Спробуйте проаналізувати пропоновану інформацію під кутом самоаналізу і при потребі зверніться до психолога.

  • Перфекціонізм

На перший погляд, це непогана якість, адже будь-яку справу перфекціоніст прагне виконати бездоганно, його цінять домашні і колеги. Але часом перфекціоністи ставлять перед собою надмірні завдання, а відтак їх можуть переслідувати надмірна тривожність, страх невдачі, невиправданої довіри, завищені вимоги щодо себе.

  • Низька фізична активність

Фізичні навантаження потрібні не лише для стрункості фігури, але і для психічного здоров’я. Спортивні, фізичні навантаження сприяють виробленню ендорфінів, попереджують депресії, тривожність, зміцнюють стресостійкість.

  • Залежність від соціальних мереж

Тривале перебування у соцмережах викликає тривожність, псує настрій, провокує заздрість до чужого життя, сумніви у власній значущості та зниження самооцінки.

  • Недосипання

Звичка жертвувати сном на потреби навчання, роботи, перегляд серіалів вкрай негативно позначається на психічному здоров’ї. Так, 90 % пацієнтів з депресією скаржиться на безсоння, брак нічного відпочинку не дозволяє відновитися тілу і мозку, подолати наслідки стресу і т.п.

  • Постійно про щось шкодувати

Щоб не було (втрата відносин, можливостей, коштів…) – постійні думки про це мають руйнівний вплив на психіку. Не варто постійно «застрягати» у минулому, «пережовуючи» власні помилки, які вже не виправити. Так можна спровокувати безліч психічних розладів і фізичних недуг.

  • Життя без самоіронії і почуття гумору

Деякі люди, припустивши похибку, замість того, щоб посміятися і «відпустити» ситуацією починають займатися самокопанням, відчувають тривалий час сором або провину. Проте самоіронія, сміх, почуття гумору у ставленні до життєвих ситуацій корисні для фізичного здоров’я і психіки.

Ставлення з позитивом придушує вплив гормонів стресу на користь виробленню ендорфінів – гормонів щастя і задоволення.

  • Гризти нігті

Людина не усвідомлює і не помічає, що з’їла ніготь і дісталася до «м’яса». Цей процес є мимовільним і повторювальним, який спотворює руки.

Щоб опанувати звичку, тримайте руки у чистоті, вбирайте їх у рукавички, нанесіть на нігті неприємну на смак речовину(або крем), регулярно робіть манікюр.

  • Ховати погляд

Ця звичка може сприйматись як відсутність впевненості, неповага, індикатор брехні або грубість. Дивитись в очі – знак поваги. (хоча треновані люди, з акторськими здібностями здатні брехати, дивлячись прямо вам у вічі).

Для початку дивіться на верхню частину носа, губ, щелепи, і людина не зрозуміє, що ви не дивитеся прямо в очі.

При рукостисканні на декілька секунд зазирніть в очі – для встановлення початкового контакту.

За онлайн-зв’язку тримайте камеру вгорі для долучення до розмови й очима.

  • Занадто квапливе мовлення

По-перше, вас не зрозуміють, запропонують повторити, відтак – це нетактовно, без поваги до співбесідника.

Отже, коли нервуєте, зробіть декілька вдихів перед відповіддю; тренуйтеся промовляти текст вдома, запишіть себе і переконаєтесь, що повільно і чітко вимовляєте кожне слово.

  • Постукування ногою

Оточуючі сприймають це як ознаку роздратування або нетерпіння, небажання вас вислухати. Тому, якщо немає можливості встати і походити під час розмови, щільно притисніть ноги до підлоги або схрестіть їх.

  • Торкання волосся

Це нервова звичка, яка заспокоює, а саме: зачісування за вуха, накручування на палець, пригладжування.

Усвідомте наявність цієї нав’язливої звички, порахуйте кількість торкань волосся на день і заохочуйте себе до її зменшення.

  • Хрустіти пальцями

Це – нервова звичка як ефективний спосіб знизити стресовплив. Вона дратує оточуючих і у перспективі – знижує силу руки. Тому підтримуйте руки здатними до малювання, вишивання, плетіння або просто тримайте в руках ручку.

  • Торкатися обличчя

Ця звичка може свідчити про невпевненість або прагнення щось приховати.

Спробуйте тримати, скажімо, ручку, уявляйте, що на руках – небезпечні мікроби.

  • Жувати або смоктати ручку

Звичка з’являється у дитинстві, шкодить зубам і репутації.

Тому використовуйте для записів клавіатуру комп’ютера або телефону, обирайте ручки, які важко жувати, обмотайте їх ізоляційною стрічкою. Замініть ручку на моркву, горіхи, насіння, аби опанувати свою оральну фіксацію.

  • Стискання зубів

Стискання, скрипіння зубами при хвилюванні можна нейтралізувати за допомогою декількох вдихів і розслаблення м’язів обличчя.

Пам’ятайте, що дотримання правил етикету, прагнення позбутися негативних життєвих звичок не є прерогативою лише королівських династій, шляхти і дипломатів. Гарні манери сприятимуть вашій кар’єрі, успіху в осіб протилежної статі та підвищать якість спілкування кожної пересічної людини.