Правова обізнаність як запорука ефективного функціонування ЗВО

07 жовтня 2021 року на базі навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи відбувся онлайн-семінар з кураторами 1 курсу із залученням аспірантів усіх структурних підрозділів університету.

Тема заняття «Правова обізнаність щодо регламентації діяльності ЗВО як основа ефективної взаємодії партнерів освітнього процесу»

Функції модераторів виконували завідувачка навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, кандидат психологічних наук, доц. Романкова Л.М. та керівник семінару, методистка вищої категорії, кандидат психологічних наук, доц. Юрченко З. В.

Зміст заняття передбачав обговорення  зі слухачами таких планових питань:

  1. Правила внутрішнього трудового розпорядку університету

Доповідачі:

Вівчаренко Олег Антонович

Заслужений юрист України, доктор юридичних наук, професор кафедри трудового, екологічного та аграрного права, заступник директора ННЮІ Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника

Кохан Наталія Василівна

Кандидат юридичних наук, доцент кафедри трудового, екологічного та аграрного права ННЮІ Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника

  1. Проведення просвітницьких онлайн-семінарів зі студентами 1-х курсів по темі «Етично-правове регулювання життєдіяльності ЗВО»

Доповідач:

Романкова Лілія Миколаївна

Завідувачка навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, кандидат психологічних наук , доцент

  1. Методичне забезпечення просвітницько – правової роботи зі студентами: надбання лабораторії

Доповідач:

Юрченко Зоя Володимирівна

Керівник семінару, методистка вищої категорії, кандидат психологічних наук, доцент.

Олег Вівчаренко акцентував увагу присутніх на актуальності обізнаності працівників університету, студентів із основними позиціями колективного договору та правилами внутрішнього трудового розпорядку нашого університету. Зокрема про правові засади функціонування університету, права та обов’язки студентів, про підстави щодо заохочень та причини й порядок застосування дисциплінарних стягнень студенту важливо знати з 1 курсу.

Як співдоповідачка, Наталія Кохан продовжила виклад анонсованої у плані теми, висвітлюючи такі її позиції:

  • Законодавство про вищу освіту;
  • Статут, колективний договір, посадові інструкції, накази, розпорядження;
  • Що регламентує колективний договір (нормування та режим праці, забезпечення зайнятості, робочий час, оплата і стимулювання, охорона і умови праці, відпустки, соціальний захист, гарантії та взаємодія адміністрації щодо діяльності профспілкових організацій, трудовий розпорядок тощо)

Правила трудового розпорядку діють і за умов дистанційного формату навчально-виховного процесу.

За цими правилами, зазначила Наталія Кохан, встановлено порядок прийняття на роботу й звільнення працівників, робочий час, заохочення й стягнення за порушення трудової дисципліни, організація навчально-виховного процесу. Водночас, на думку Наталії Кохан, потребує підвищення рівень культури академічного спілкування зі студентами, навчання з 1 курсу правилам корпоративного етикету й взаємодії з викладачем.

Олег Вівчаренко і Наталія Кохан позитивно оцінили види, форми і засоби надання методичної допомоги кураторам зі сторони навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, змістове багатство та різноманіття наповненості рубрик сайту лабораторії.

У наступному виступі Лілії Романкової було висвітлено стан проведення онлайн-семінарів з першокурсниками з питань корпоративної культури ЗВО, динаміку та тематику щорічних діагностичних обстежень нового поповнення студентської спільноти та значення результатів цих обстежень як основи для формування і корекції взаємодії зі студентами, забезпечення їхнього запиту, окреслення проблемного кола студентського життя тощо.

Станом на 07.10.2021 р., як зауважила Лілія Романкова, проведено вже 18 навчально-просвітницьких семінарів для першокурсників у переважній більшості структурних підрозділах за такими тематичними блоками:

  • Етично-правова обізнаність як умова адаптації першокурсника у ЗВО.
  • Етично-правове підґрунтя успішного старту першокурсника.
  • Студенти опановують ази корпоративної культури.
  • Оволодіння корпоративною культурою ЗВО як умова успішної професіоналізації студента 1 курсу.
  • Готуємо першокурсника до успішної адаптації шляхом формування уявлення про корпоративну культуру.
  • Корпоративні стандарти життєдіяльності ЗВО.
  • Засвоєння стандартів корпоративної культури ЗВО з 1 курсу.
  • Триває цикл семінарів з корпоративної культури ЗВО для першокурсників.
  • Майбутні вчителі початкових класів долучаються до корпоративної культури ЗВО.
  • Етично-правова обізнаність як умова адаптації першокурсника.
  • Майбутні освітяни долучаються до канонів корпоративної культури ЗВО.
  • Етико-правова обізнаність першокурсників як умова успішної адаптації у ЗВО.
  • Корпоративна обізнаність щодо ЗВО як гарантія адаптації студента з 1-го курсу.
  • Оволодіння корпоративною культурою ЗВО як фактор успішної адаптації першокурсників.
  • Етико-правові засади успішної адаптації першокурсників у ЗВО.
  • Корпоративна культура ЗВО – умова успішної адаптації студентів 1-го курсу.
  • Етико-правові засади успішної адаптації студентів-першокурсників до навчання у ЗВО.
  • Студенти-правники долучаються до канонів корпоративної культури ЗВО.

Наша лабораторія, починаючи з часу її створення як відділу у 2012 р.,підкреслила Лілія Романкова, здійснює роботу на принципах системності і комплексного підходу, щоденного контакту зі студентством. Так, успішно апробована і функціонує модель виховної і психолого-педагогічної роботи; експерти акредитаційних комісій неодноразово відзначали високий компетентнісним рівень діяльності лабораторії.

Зоя Юрченко, як керівник семінару, підвела підсумки його роботи та охарактеризувала зміст рубрик сайту лабораторії через призму методичних потреб і запитів куратора та варіабельності використання цього змісту в оптимізації академічної комунікації зі студентами.

Загалом у заході взяло участь більше 40 слухачів.