Психологічна консультація для студентів з проблеми «Складний період життя: як із ним впоратися та дати собі раду»

У важкі періоди життя (а саме зараз такі часи тривають) дотримуйтесь таких «золотих» правил:

  • Не перебільшуйте. Не заперечуючи наявність проблеми, намагайтесь водночас її не перебільшувати до масштаби катастрофи. Упораєтесь і з цим.
  • Шукайте на що спертися всередині себе. У душі кожної людини є стрижні, які надають сил у складних ситуаціях: глобальні, сенсоутворюючі – віра, переконання, принципи, ідеали та звичні приємні дрібниці – звична філіжанка кави щоранку, розслабляюча ванна, спілкування із домашніми тваринами тощо.
  • Плекайте і поповнюйте скарбницю власної життєвої міцності. Відзначайте все, що тішить, дарує надію, надає впевненості у собі: заняття, які допомагають поліпшити психологічний стан, хобі, яке тішить, музика, що заспокоює тощо.
  • Зміцнюйте родинні і дружні стосунки. Сім’я і друзі – це ті, хто допоможуть зберегти самовладання, віру в себе. Не перекладайте повністю на близьких власні проблеми, але не соромтеся звертатися по допомогу. Друг, близька людина можуть вислухати вас, допомогти поглянути на ситуацію збоку й просто побути поруч, розрадити.
  • Тримайте контроль над власним психологічним станом. Різкі зміни, раптові події викликають відчуття втрати контролю, хаосу, стихійного лиха, страху й паніки. Згадайте про найцінніше, що тримає вас у житті, заспокойтеся й детально, без надмірних емоції, проаналізуйте ситуацію. В чому конкретно полягає проблема? Що заважає вам її розв’язати? Яких ресурсів для цього бракує і де їх можна взяти?
  • Не вкладайте усі сили в один ривок. Інколи достатньо докласти зусиль, і життя повернеться у звичне русло. Але так стається не завжди. Проблема може розтягнутися на тривалі місяці. Ваше завдання – успішно дійти до фінішу, розподілити сили на тривалу дистанцію, а не витратити себе на разовий ривок, який не забезпечить бажаний результат
  • Повертайте контроль над власним життям. Не допускайте зміцнення позиції безпорадності, зневіри у власних силах, здатності хоч чимось керувати. Так, поки що ви не спроможні змінити ситуацію. Але продовжуйте рухатись, діяти, хоча б покроково, повертаючи контроль над власним життям.
  • Перегляньте цінності. Криза – кращий час для ревізії життєвих пріоритетів, переоцінки цінностей. Що для вас є по-справжньому важливе? Без чого ви насправді не уявляєте своє життя? Це допоможе знайти вірне рішення.
  • Вчіться терпінню. Для всього потрібен час. Дайте дозріти – і собі, і обставинам. Прислухайтесь до себе, вмійте побачити нові можливості і обставини.

Пам’ятайте: у вас завжди є вибір. Вибір є завжди. Не можете вплинути на ситуацію – можете змінити власне ставлення до неї. Бракує сил для дії – можете тимчасово «відпустити» ситуацію та набратися сил. Чогось не вмієте – можете навчитися або залишитися із тим, що маєте.

         Значною мірою саме ми вибудовуємо і обираємо сценарій власного життя, долі: своїми рішеннями, діями або відмовою від них. Обирайте. Це ваше право і ваші переваги, яких ніхто не може вас позбавити.