Виховання студентської молоді: духовно-етичний дискурс.

03 грудня 2020 року на базі навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи відбулося онлайн-заняття навчально-методичного семінару кураторів 1-х курсів усіх структурних підрозділів університету.

Функції модераторів заняття виконували завідуюча навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, доц. Романкова Л.М. та керівник семінару, методист вищої категорії, доц. Юрченко З.В.

Основна увага у структурі сценарію заняття із кураторами приділялося обговоренню проблем етики та духовності у процесі формування молодого покоління, яке спрямовувалось кандидатом філологічних наук, професором кафедри загального та германського мовознавства факультету філології нашого університету Ярославом Мельником. Зокрема, слухачі залучалися до осмислення таких питань:

  • пошана і повага до колективних угод, ставлення до колективу як мірило духовності особистості;
  • необхідність формування громадянина, який дотримується етичних стандартів за внутрішнім покликом;
  • брак культури, духовності, ігнорування культурних норм як реалії нашого сьогодення;
  • виявлення патріотизму через гідні вчинки, а не імітативність;
  • дотримання етичних табу, заповідей у контексті гальмування процесів внутрішнього зростання;
  • етичні проблеми академічної взаємодії;
  • морально-етичні компетентності у формуванні особистісних якостей студента як майбутнього фахівця.

Отже, як підсумовує Я. Мельник, «утвердження в суспільстві, ментальності поваги до норм, етичних стандартів, правил, законослухняності – запорука міцних підвалин духовності у нашій багатонаціональній країні».

Лілія Романкова інформувала слухачів про стан захворюваності на коронавірус серед працівників університету й студентів та необхідність дотримуватися умов карантину.

У доповнення методичного аспекту теми заняття керівник семінару кураторів Зоя Юрченко презентувала нову методичну розробку від лабораторії для поширення кураторами серед студентів. Зокрема, йдеться про бліц-інформацію для студентів «Дорослим дітям-студентам: поради відносно ваших батьків».

У підсумковій частині модератори, доповідачі відповіли на питання слухачів.