Правова та медична просвіта студентів – з першого курсу навчання в університеті

03 жовтня 2019 року на базі відділу виховної та психолого-педагогічної роботи ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» відбулося заняття семінару для кураторів 1-х курсів за темою «Правова та медична просвіта студентів – з першого курсу навчання в університеті». Функції модераторів заняття виконували завідувач відділу виховної та психолого-педагогічної роботи кандидат психологічних наук, доцент Лілія Романкова та керівник семінару, методист вищої категорії, кандидат психологічних наук, доцент Зоя Юрченко.

Питання «Протидія насильству в сім’ї – новели законодавства», згідно плану заняття, висвітлював кандидат юридичних наук, доцент кафедри кримінального права Ігор Козич. Дане питання було складовим елементом у продовження системної роботи працівників відділу з профілактики насильства у ЗВО через призму оновлюючих та коригуючи доповнень адміністративного й кримінального права. Доповідач відзначив, що згідно Конвенції Ради Європи, міжнародних угод щодо запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству, іншим формам насильства та боротьби з цими явищами «… держави-учасниці мають чітко розмежовувати адміністративну й кримінальну відповідальність за домашнє насильство; особливого значення набуває у сучасних умовах продумана профілактична робота у закладах освіти з дітьми та молоддю».

Для ознайомлення кураторам, які нині також виконують функції із реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству й з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у ЗВО, Ігорем Козичем було також презентовано аналітичний зріз тлумачення окремих нормативних положень. Слухачам рекомендовано для опрацювання відповідний посібник [Дудоров О.О., Хавронюк М.І. Відповідальність за домашнє насильство і насильство за ознакою статі (науково-практичний коментар новел Кримінального кодексу України) / за ред. М.І.Хавронюка. – К.: Ваіте, 2019. – 288 с.]

Далі перед кураторами виступила Христина Судак – лікар-педіатр кабінету профілактичних щеплень дитячого і дорослого населення Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги Івано-Франківської міської ради» (КНП ЦПМКДД СП «Міська поліклініка № 1») з питанням «Кампанія з імунізації: особливості та завдання». Діалог запрошеного медика з присутніми на семінарі кураторами, спрямування якого здійснювали модератори семінару Лілія Романкова та Зоя Юрченко, мав продуктивний, інформативний та законодавчо обґрунтований характер. Очевидно, що для оптимізації кампанії імунізації важливо продовжувати просвітницько-популяризаторські та роз’яснювально-агітаційні акції у студентських групах із залученням медичних працівників.

Керівник семінару Зоя Юрченко презентувала для впровадження кураторами 1 курсів у практичну виховну роботу із першокурсниками пам’ятки «Університет – територія без насильства», «Правила профілактики кору», які також розміщено на сайті відділу виховної та психолого-педагогічної роботи у рубриці «На допомогу кураторам».

Наприкінці заняття завідувач відділу виховної та психолого-педагогічної роботи Лілія Романкова вручила грамоти Вовчуку Богдану та Двірській Марії як волонтерам за активну участь у проведенні навчально-методичних семінарів для студентів 1-3-х курсів.