Традиції просвітницької діяльності у молодіжному середовищі: історія та сучасність

28 лютого 2019 року на базі відділу виховної та психолого-педагогічної роботи відбулося заняття спільного семінару-наради з кураторами 1-3-х курсів та заступниками з виховної роботи усіх структурних підрозділів університету. Як відомо, викладачі університету були і є активними учасниками просвітницького руху на теренах Прикарпаття: так, діючий Голова Івано-Франківського обласного об’єднання «Просвіта імені Тараса Шевченка» Степан Волковецький тривалий час здійснював викладацьку діяльність на кафедрі міжнародних відносин університету, а його заступник Михайло Січка – випускник Прикарпатського національного університету, який отримав тут ступінь кандидата наук.

Діалог між запрошеними на заняття Степаном Волковецьким, Михайлом Січкою та слухачами семінару, спрямування якого здійснювали модератори семінару Лілія Романкова та Зоя Юрченко за темою «Діяльність «Просвіти» як ресурс виховної роботи кураторів зі студентами академічних груп» мав продуктивний, інформативний характер і викликав жвавий інтерес у аудиторії. Степан Волковецький підкреслив, що «…історичною традицією української громадської організації «Просвіта» і надалі залишається згуртування авторитетних, активних і національно свідомих українців». За регіональною цільовою програмою «Просвіта: XXI століття» передбачаються заходи  зі сприяння вихованню у нового покоління національної свідомості, політичної та правової культури, які реалізуються у межах молодіжних проектів.

З 2017 р. в НД «Просвіта» діє як просвітянський осередок «Клуб української інтелігенції ім. Б. Лепкого» за участі викладачів університету, які активно займаються як члени Клубу археологічною, краєзнавчою та видавничою діяльністю. Студенти та куратори університету можуть і далі залучатися до оновленого формату функціонування «Просвіти» у вимірах мистецьких обдарувань, діяльності творчих колективів, музею шани Т.Шевченка, лекторіїв, фестивалів, Шевченківських читань, Великодніх та Різдвяних забав, конкурсів, радіопередач, концертних програм тощо. Слухачів було забезпечено буклетами «Просвіті» 150 років (1868-2018 р.р.).

На завершення заняття професор Микола Лесюк за активну участь у просвітницькому житті краю був нагороджений медаллю «Просвіті – 150 років», яку йому вручив  Голова Івано-Франківського обласного об’єднання «Просвіта імені Тараса Шевченка» Степан Волковецький.

Слухачі висловили бажання ввести у практику подальшої роботи семінару регулярні зустрічі із працівниками «Просвіти» – найуспішнішого соціально-політичного проекту в історії України зі сприяння самоорганізації громад і утвердження національної ідеї.