Молодіжні субкультури: профілактична робота у ЗВО

28 березня 2024 р. працівники навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи провели розширений семінар-нараду заступників з виховної роботи, кураторів 1-3-х курсів, аспірантів, магістрантів усіх факультетів та інститутів університету.

На заході перед громадою університету виступили представник ГУНПУ в Івано-Франківській області та працівники лабораторії, які забезпечили обговорення наступних питань:

  1. Попередження негативних явищ в молодіжному середовищі (доповідач: начальник відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУНП в Івано-Франківській області підполковник поліції Алла Бойчук);
  2. Презентація інформаційного контенту на допомогу навчальним структурним підрозділам університету «Молодіжні субкультури: ризики впливу» (доповідачі: завідувачка навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, доцент, кандидат психологічних наук Романкова Л.М.; керівник семінару, доцент, кандидат психологічних наук, методист вищої категорії Юрченко З.В.).

З огляду на наявну проблематику щодо ризиків залучення молоді, в т.ч. студентів до функціонування на Прикарпатті неформальних об’єднань асоціальної спрямованості Алла Бойчук висвітлила такі змістові позиції за темою виступу:

– участь неповнолітніх у радикально налаштованих організаціях;

– рецидиви кримінальних правопорушень молоді, залученої до руху скінхедів у м. Івано-Франківську;

– рух реданів;

– використання кураторами з рф молодіжних угрупувань на території України;

– кіберполіція як чинник запобігання діяльності ворожих телеграм-каналів;

– профілактична робота у гуртожитках та в академгрупах.

Лілія Романкова та Зоя Юрченко охарактеризували розроблений лабораторією методичний контент відповідно теми заходу за такими позиціями:

– призначення методичного доробку;

– поняття «субкультура»;

– класифікація субкультур у молодіжному середовищі;

– характеристика 5-ох основних векторів молодіжних субкультур з наявними ризиками та загрозами для суспільства.

Доповідачі відповіли на питання слухачів за проблемами наради-семінару. Загалом в акції взяли участь 71 учасник.