Зміст, особливості адаптації першокурсника та її значення у формуванні фахівця готельно-туристичної сфери

19-20 жовтня 2023 року на базі навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи відбулося онлайн-заняття просвітницько-інформаційного семінару для студентів-першокурсників факультету туризму.

Функції модераторів заняття виконували завідуюча навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, доц. Лілія Романкова, методист вищої категорії, доц. Зоя Юрченко, провідний фахівець навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи Сергій Петрошенко та провідний фахівець навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи Ірина Ониськів.

Новоспечені студенти дізнались на занятті про традиції, історію, рейтингові показники нашого університету. Першокурсники мали переконатися, що обрали для свого навчання омріяному фахові гідний університет і знаний факультет.

Так, для них було цікаво дізнатися про наукові школи, кафедри, керівництво, професорсько-викладацький склад факультету туризму. Крім того, їм стали зрозумілими сутність і значення корпоративної культури для злагодженого функціонування вищої школи.

Першокурсники мали можливість осягнути й специфічні особливості та потенціал корпоративної культури у контексті навчально-виховного процесу та академічної комунікації університету. Полегшувало сприйняття інформації демонстрація тез, ілюстрацій за темою заняття, можливість вільно звернутися в межах ефіру до доповідачів.

Студенти дізнались, яку допомогу упродовж їхнього навчання в університеті можуть надавати їм працівники навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, а саме:

– проведення тематичних бесід, просвітницько-профілактичних та інформаційних семінарів зі студентами;

– проведення анонімних психологічних тестувань (індивідуальних, групових) на професійну спрямованість, визначення здібностей і обмежень; причин особистісних та групових конфліктів, причин невдоволення навчанням в університеті;

– отримання інформації про права та обов’язки студентів.

Студентів було попереджено про неприпустимість порушень вимог комендантського часу, запровадженого для громадян України в умовах воєнного стану.

Заняття супроводжувалося онлайн-презентацією.

Студенти висловили побажання й надалі брати участь у таких навчальних заняттях.

Фахівці лабораторії відповіли на питання студентів та отримали від них схвальну оцінку заходу. Загалом до заходу долучилися 56 студентів навчального підрозділу.