Адаптація студентів-першокурсників до умов вищої школи у векторі збереження психічного здоров’я

12-13 жовтня 2023 року на базі навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи відбулося онлайн-заняття просвітницько-інформаційного семінару для студентів 1-го курсу Навчально-наукового інституту мистецтв.

Функції модераторів заняття виконували завідуюча навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, доц. Лілія Романкова, методист вищої категорії, доц. Зоя Юрченко, провідний фахівець навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи Сергій Петрошенко та провідний фахівець навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи Ірина Ониськів.

Майбутні митці дізналися відповідно до теми заняття про значущість оволодіння основами корпоративної культури вищої школи для успішного фахового становлення та зростання. Адже без корпоративних норм неможлива ефективна академічна взаємодія викладача і студентів.

З інтересом була сприйнята інформація про зміст, структуру, функції корпоративної культури, про історію, традиції університету та Інституту мистецтв, про професорсько-викладацький склад, який буде їх навчати, про можливості митецької самореалізації, які надає здобуття омріяного фаху тощо.

Студенти дізнались, яку допомогу упродовж їхнього навчання в університеті будуть надавати їм працівники навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, а саме:

– отримання студентами корисної інформації  в межах проведення  для них тематичних бесід, просвітницько-профілактичних та інформаційних семінарів на базі лабораторії;

– вивчення особистісних психологічних якостей студентів на основі проведення анонімних психологічних тестувань (індивідуальних, групових) на професійну спрямованість, визначення здібностей і обмежень; причин внутрішньоособистісних та групових конфліктів, причин академічної неуспішності, невдоволення навчанням в університеті тощо; результати діагностики дозволять студенту краще пізнати себе та удосконалюватися в процесі самовиховання;

– забезпечення інформацією про права та обов’язки студентів;

– спрямування студентів на виконання контенту Путівника по ПНУ ім. В.Стефаника для поглиблення знань про ЗВО, в якому вони навчаються.

Студентів було попереджено про неприпустимість порушень вимог комендантського часу, запровадженого для громадян України в умовах воєнного стану.

Заняття супроводжувалося презентацією.

Студенти висловили побажання й надалі брати участь у таких просвітницько-інформаційних заняттях, семінарах.

Фахівці лабораторії відповіли на питання студентів та отримали від них схвальну оцінку корисної інформації, отриманої в рамках заходу. Загалом до акції долучалися 68 студентів навчального підрозділу.