Адаптація студентів-першокурсників до умов вищої школи у векторі збереження психічного здоров’я

11 жовтня 2023 року на базі навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи відбулося онлайн-заняття просвітницько-інформаційного семінару для студентів 1-го курсу факультету психології.

Функції модераторів заняття виконували завідуюча навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, доц. Лілія Романкова, методист вищої категорії, доц. Зоя Юрченко, провідний фахівець навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи Сергій Петрошенко та провідний фахівець навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи Ірина Ониськів.

Першокурсники дізналися про провідну роль серед навчальних закладів Прикарпаття, рейтингові показники, традиції, досягнення нашого університету.

З цікавістю здобувачі освіти дізналися про обраний ними для навчання факультет психології, а саме: про наукові школи, професорсько-викладацький склад, авторитет випускників на ринку праці.

Студенти дізнались, яку допомогу упродовж їхнього навчання в університеті можуть надавати їм працівники навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, а саме:

– отримання студентами корисної для них інформації в межах проведення тематичних бесід, просвітницько-профілактичних та інформаційних семінарів на базі лабораторії (зокрема, з питань засвоєння правил здорового способу життя; особливостей навчання та дозвілля за умов воєнного стану; з проблем профілактики наркоманії та алкоголізації, з правової просвіти; запобігання залучення до протиправної діяльності у кіберпросторі тощо);

– дослідження особистісних психологічних якостей студентів на основі проведення анонімних психологічних тестувань (індивідуальних, групових) на професійну спрямованість, визначення здібностей і обмежень; причин особистісних та групових конфліктів, причин академічної неуспішності, невдоволення навчанням в університеті тощо; результати діагностики дозволять студенту краще пізнати себе та удосконалюватись у процесі самовиховання.

– забезпечення інформацією про права та обов’язки студентів.

Спрямування студентів на використання контенту Путівника по ПНУ ім. В.Стефаника для поглиблення знань про ЗВО, в якому вони навчаються.

Студентів було попереджено про неприпустимість порушень вимог комендантського часу, запровадженого для громадян України в умовах воєнного стану.

Заняття супроводжувалося презентацією.

Студенти висловили побажання й надалі брати участь у таких просвітницько-інформаційних семінарах.

Фахівці лабораторії відповіли на питання студентів та отримали від них схвальну оцінку заходу. Загалом до заходу долучилось 13 студентів навчального підрозділу.