Феноменологія особистості в українському дискурсі

16 лютого 2023 року на базі навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи відбулося чергове онлайн-засідання навчально-методичного семінару кураторів 1-2 курсів усіх навчальних структурних підрозділів університету.

            Функції модераторів заходу виконували:

  • Завідувачка навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, кандидат психологічних наук, доцент Романкова Л.М.
  • Керівник семінару, методистка вищої категорії, кандидат психологічних наук, доцент Юрченко З.В.
  • Провідні фахівці Петрошенко С. І. та Костюк А. М.

Зміст заняття передбачав висвітлення наступних питань плану:

  1. Проблеми особистості в українській філософській традиції.

Доповідає: кандидат філософських наук, доц. кафедри філософії, соціології та релігієзнавства факультету психології Гнатюк Я. С.

  1. Про завдання виховної та психолого-педагогічної роботи на 2 семестр 2022/23 н. р.

Доповідає: завідувачка навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, кандидат психологічних наук, доцент Романкова Л.М.

 

  1. Анонсування проведення просвітницько-профілактичних акцій зі студентами у лютому-березні 2023 р.

Доповідає: керівник семінару, методистка вищої категорії, кандидат психологічних наук, доцент Юрченко З.В.

            Відкриваючи онлайн-зустріч з кураторами, Зоя Юрченко обгрунтувала доцільність обраної для обговорення теми. Актуалізація проблем особистості зумовлена загостренням суспільного запиту на моральні якості особистості. І цей запит має задовільняти, як зазначила керівник семінару, й система вищої освіти у формуванні особистості студента як майбутнього професіонала. Так, наші вихованці мають бути гідними пам’яті героїв Небесної сотні і тих жертв подвигів, в ім’я незалежності України, завдяки яким нині виборюється наше право на свободу.

            Ярослав Гнатюк у своєму виступі звернувся до філософських традицій, доробку мислителів України, які становлять цінність, є потенціалом здійснення виховних впливів на сучасну студентську молодь. Зокрема, йдеться про філософську скарбницю, створену Пантелеймоном Кулішем, Тарасом Шевченко, Григорієм Сковородою. Як підкреслив доповідач, саме Г. Сковорода є основоположником української філософської традиції; не втрачають актуальності його ідеї про видиму і невидиму натуру, цілісну людину, шляхи самопізнання через християнську практику, сродню працю, кордоцентризм тощо.

            Лілія Романкова ознайомила із особливостями виховної та психолого-педагогічної роботи згідно планових завдань, з характером забезпечення працівниками лабораторії запитів партнерів освітнього процесу через призму мейнстрімів протистояння України злу вселенського масштабу.

            Зоя Юрченко анонсувала проведення зі студентами 2 і 3 курсів просвітницько-профілактичних акцій з питань здорового способу життя та кібербезпеки.

            Загалом у семінарі взяло участь 52 особи, на завершення онлайн-комунікації куратори, заступники з НВР подякували за змістовний і корисний для виховної практики контент заняття.