Знання із долікарської допомоги – на запит освітянської громади університету, актуалізований умовами воєнного стану

10 березня 2022 року на базі навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи проведено навчально-просвітницький онлайн-семінар для кураторів, аспірантів та заступників з виховної роботи усіх структурних підрозділів університету. Тема заняття – «Долікарська допомога у невідкладних станах».

Функції модераторів виконували завідувачка навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, кандидат психологічних наук, доцент Л.М. Романкова та керівник семінару, методистка вищої категорії, кандидат психологічних наук, доцент З.В. Юрченко.  Захід проводився на онлайн-платформі google meеt. 

Облік відвідування слухачами заходу та технічне забезпечення здійснював провідний фахівець навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи Петрошенко С.І.

За структурою плану онлайн-семінару слухачам були запропоновані наступні питання:

  • Вступне звернення до слухачів «Про актуальність оволодіння елементарними медичними навичками для громадянина України за умов воєнного стану»

Доповідає: керівник семінару, методистка вищої категорії, кандидат психологічних наук, доцент Юрченко З.В.

  • Долікарська допомога у невідкладних станах

Доповідає: асистент кафедри фізичної терапії, ерготерапії, аспірантка ІV курсу Наконечна С.П.

У вступному зверненні до присутніх керівник семінару Зоя Юрченко ознайомила присутніх з оновленими підходами лабораторії до організації та змісту роботи семінару.

Світлана Наконечна у своїй доповіді ознайомила присутніх із алгоритмом надання домедичної допомоги потерпілим. «За досвідом розвинутих країн, – зазначила доповідач, діти з 10 років володіють життєво важливими навичками долікарської допомоги».

Тематичні блоки передбачали висвітлення (за допомогою презентації) наступних питань теми:

  • алгоритм дій за екстремальних умов;
  • як перевірити те, що потерпілий живий;
  • які грубі помилки скоюються до приїзду швидкої допомоги;
  • відновлення дихання;
  • відновлення серцебиття;
  • як спинити кровотечу;
  • адекватне поводження із тілом потерпілого.

У завершальній частині заняття доповідач відповіла на питання та повідомила про діючі в Івано-Франківську курси із домедичної допомоги на базі ІФНМУ.

Загалом у занятті брали участь 22 слухачі.