Виховна робота у ЗВО як засіб розвитку правосвідомості майбутнього фахівця

07 листопада 2019 року на базі відділу виховної та психолого-педагогічної роботи відбувся навчально-методичний семінар для кураторів   1-х курсів за темою «Виховна робота у ЗВО як засіб розвитку правосвідомості майбутнього фахівця».

Функції модераторів заняття виконували завідувач відділу виховної та психолого-педагогічної роботи кандидат психологічних наук, доцент Лілія Романкова та керівник семінару, методист вищої категорії, кандидат психологічних наук, доцент Зоя Юрченко.

Питання «Мета та зміст соціально-виховної роботи з правопорушниками», згідно плану заняття, висвітлювала заступник начальника філії державної установи «Центр пробації» в Івано-Франківській області, підполковник Марія Бойда.

Академнаставники отримали спочатку уявлення про систему пробації, яка діє в Україні та здійснює «…забезпечення безпеки суспільства шляхом запобігання вчиненню правопорушень; надання у громаді допомоги особі, яка скоїла правопорушення та відбуває покарання; громадянам, що готуються до звільнення з місць позбавлення волі та адаптації у громаді». Нині система пробації в Україні послідовно формується із урахуванням наявного досвіду європейських та світових аналогів з удосконалення видів, актуалізації переваг, оновлення законодавчих підстав та реалізації пробаційних програм.

«Соціально-виховна робота з правопорушниками –, зазначила Марія Бойда, базується на основі діючих пробаційних програм – системи занять, які проводяться за графіком і мають на меті корекцію поведінки, яка суперечить прийнятим у суспільстві (громаді) нормам, а також формування соціально сприятливих змін особистості». Для реалізації пробаційної програми важливо враховувати фактори ризику з боку засудженої особи, залучення фахівців, призначення куратора, вихід на результат та чітке дотримання законодавчих підстав.

При цьому вітчизняні пробаційні програми використовують європейській досвід, який забезпечує 60% ресоціалізаційного ефекту та профілактики злочинного рецедиву стосовно засуджених осіб.

Розроблені бесіди з молоддю на теми «Попередження вживання психоактивних речовин», «Подолання агресивної поведінки», «Зміна прокримінального мислення» можуть використовуватись й виховній практиці ЗВО.

Далі перед кураторами виступила керівник семінару Зоя Юрченко, яка презентувала для впровадження академнаставниками 1-х курсів у практичну виховну роботу зі студентами пам’ятку «Відділ виховної роботи – на допомогу студентам» та інформаційну пам’ятку для викладачів про відділ виховної та психолого-педагогічної роботи як підрозділ університету та можливості надання ним допомоги іншим підрозділам у межах функціональних обо’вязків працівників та діючого Положення відділу.