Превентивна діяльність як складова виховної роботи куратора

10 жовтня 2019 року на базі відділу виховної та психолого-педагогічної роботи відбулося заняття семінару для кураторів 2-х курсів за темою «Превентивна діяльність як складова виховної роботи куратора». Функції модераторів заняття виконували завідувач відділу виховної та психолого-педагогічної роботи кандидат психологічних наук, доцент Лілія Романкова та керівник семінару, методист вищої категорії, кандидат психологічних наук, доцент Зоя Юрченко.

Питання «Розвиток системи пробації в Україні»», згідно плану заняття, висвітлювала заступник начальника філії державної установи «Центр пробації» в Івано-Франківській області, підполковник Марія Бойда. Слухачі-куратори дізналися, що пробація передусім, це – «… забезпечення безпеки суспільства шляхом запобігання вчиненню правопорушень; надання допомоги особі, яка скоїла правопорушення та відбуває покарання у громаді; громадянам, що готуються до звільнення з місць позбавлення волі та до адаптації у громаді». Система пробації в Україні впевнено рухається до європейських та світових аналогів з удосконалення видів, актуалізації переваг, оновлення законодавчих підстав та реалізації пробаційних програм.

Для профілактичної правовиховної роботи зі студентами академнаставники та працівники відділу виховної та психолого-педагогічної роботи були забезпечені такими буклетами Міністерства юстиції України та ДУ «Центр пробації»: «Що Вам потрібно знати про пробацію», «Пробаційні програми», «Досудова доповідь. Твоя можливість розповісти суду свою історію».

Ознайомлення кураторів з системою пробації в Івано-Франківській області оптимізує виконання виховниками функцій співучасті із реалізації державної політики у сфері запобігання злочинності.

Далі перед кураторами виступила Христина Судак – лікар-педіатр кабінету профілактичних щеплень дитячого і дорослого населення Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги Івано-Франківської міської ради» (КНП ЦПМКДД СП «Міська поліклініка № 1») з питанням «Кампанія з імунізації: особливості та завдання». Діалог запрошеного медика з присутніми на семінарі кураторами, спрямування якого здійснювали модератори семінару Лілія Романкова та Зоя Юрченко, мав продуктивний, інформативний та законодавчо обґрунтований характер. Очевидно, що для оптимізації кампанії імунізації важливо продовжувати просвітницько-популяризаторські та роз’яснювально-агітаційні акції у студентських групах із залученням медичних працівників.

Керівник семінару Зоя Юрченко презентувала для впровадження кураторами 2-х курсів у практичну виховну роботу з студентами пам’ятки «Університет – територія без насильства», «Правила профілактики кору», які також розміщено на сайті відділу виховної та психолого-педагогічної роботи у рубриці «На допомогу кураторам».