Адаптація першокурсників до умов вищої школи у структурі формування фахової компетентності майбутнього правника

02-03 листопада 2023 року на базі навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи відбулося онлайн-заняття просвітницько-інформаційного семінару для студентів 1-го курсу Навчально-наукового Юридичного інституту.

Функції модераторів заняття виконували завідувачка навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, доц. Лілія Романкова, методист вищої категорії, доц. Зоя Юрченко, провідний фахівець навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи Сергій Петрошенко та провідний фахівець навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи Ірина Ониськів.

Майбутніх правників було ознайомлено з історією становлення та розвитку нашого університету, який вже давно посідає лідерські місця серед закладів вищої освіти Прикарпаття та України. Також студенти з інтересом сприйняли інформацію про професорсько-викладацький склад кафедр, керівництво, традиції і досягнення Навчально-наукового Юридичного інституту. Слухачі отримали для роздумів й врахування у віднедавна розпочатому студентському житті положення і норми корпоративної культури, як регулятора взаємин викладачів, керівництва, студентського активу і студентів, а також отримали інформацію про те, яку допомогу упродовж їхнього навчання в університеті можуть надавати їм працівники навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, а саме:

– проведення тематичних бесід, просвітницько-профілактичних та інформаційних семінарів зі студентами;

– проведення анонімних психологічних тестувань (індивідуальних, групових) на професійну спрямованість, визначення здібностей і обмежень; причин особистісних та групових конфліктів, причин невдоволення навчанням в університеті;

– отримання інформації про права та обов’язки студентів.

Студентів було попереджено про неприпустимість порушень вимог комендантського часу, запровадженого для громадян України в умовах воєнного стану.

Заняття супроводжувалося презентацією.

У завершальній частині акції студенти зазначили про важливість отриманої ними інформації, а також наголосили на необхідності надання їм систематичної допомоги на етапі адаптації до умов ЗВО. Студентів додатково було спрямовано для ознайомлення зі студентським путівником на сторінку сайту університету «Студентський путівник».

Фахівці лабораторії відповіли на питання студентів та отримали від них схвальну оцінку заходу. Загалом до заходу долучились 53 студенти Навчально-наукового Юридичного інституту.