Адаптація студентів-першокурсників до умов вищої школи у векторі збереження психічного здоров’я

03-04 жовтня 2023 р. на базі навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи згідно розпорядження ректора «Про проведення інформаційно-просвітницьких семінарів зі студентами перших курсів» від 05 жовтня 2022 року № 118 розпочато проведення циклу онлайн-занять просвітницько-інформаційного характеру для студентів 1-го курсу усіх навчальних структурних підрозділів університету.

Функції модераторів заняття виконували завідуюча навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, доц. Лілія Романкова, методист вищої категорії, доц. Зоя Юрченко, провідний фахівець навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи Сергій Петрошенко та провідний фахівець навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи Ірина Ониськів.

Майбутні фізики мали можливість дізнатися про історію становлення та розвитку нашого університету, традиції, досягнення, бренди й рейтингові позиції як фізико-технічного факультету зокрема, так й університету загалом. Також з інтересом онлайн-аудиторією було сприйнято інформацію про професорсько-викладацький склад кафедр, керівництво, традиції і досягнення фізико-технічного факультету. Студенти також дізнались, яку допомогу упродовж їхнього навчання в університеті забезпечують їм працівники навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, а саме:

– отримання студентами корисної інформації  в межах проведення  для них тематичних бесід, просвітницько-профілактичних та інформаційних семінарів на базі лабораторії;

– вивчення особистісних психологічних якостей студентів на основі проведення анонімних психологічних тестувань (індивідуальних, групових) на професійну спрямованість, визначення здібностей і обмежень; причин внутрішньоособистісних та групових конфліктів, причин академічної неуспішності, невдоволення навчанням в університеті тощо; результати діагностики дозволять студенту краще пізнати себе та удосконалюватися в процесі самовиховання;

– забезпечення інформацією про права та обов’язки студентів;

– спрямування студентів на виконання контенту Путівника по ПНУ ім. В.Стефаника для поглиблення знань про ЗВО, в якому вони навчаються.

Студентів було попереджено про неприпустимість порушень вимог комендантського часу, запровадженого для громадян України в умовах воєнного стану.

Заняття супроводжувалося презентацією.

Студенти висловили побажання й надалі брати участь у таких просвітницьких акціях.

Фахівці лабораторії відповіли на питання студентів та отримали від них схвальну оцінку заходу. Загалом до заходу долучилися 33 студенти навчального підрозділу.