Профілактика наркозалежності у фокусі уваги академспільноти університету

27 січня 2022 року на базі навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи відбувся навчально-методичний семінар кураторів 1-3-х курсів, аспірантів та заступників деканів/директорів інститутів усіх структурних навчальних підрозділів університету на тему: «Наркозалежність як трагічна складова сучасної молодіжної субкультури: інформація для роздумів, поради від фахівців».

Функції модераторів виконували завідувачка навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, кандидат психологічних наук, доц. Романкова Л.М. та керівник семінару, методистка вищої категорії, кандидат психологічних наук, доц. Юрченко З. В.  Захід проводився на онлайн-платформі google meat. 

Облік відвідування слухачами заходу здійснював провідний фахівець навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи Петрошенко С.І.

Запрошеним учасникам навчально-методичного семінару були запропоновані на розгляд і обговорення наступні питання:

  1. Вживання амфетамінів та «клубних» наркотиків: ризики поширення у молодіжній субкультурі та згубність наслідків.

Доповідають:

Скопич Валерій Анатолійович

Генеральний директор Прикарпатського наркологічного центру, експерт групи експертів з наркології Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА;

 Луцька Любов Орестівна

Лікар-психіатр-нарколог, завідувачка відділенням амбулаторних послуг Прикарпатського наркологічного центру.

  1. Про проведення циклу просвітницько-профілактичних акцій «Організація здорового способу життя та профілактики захворюваності студентської молоді» для студентів 3-х курсів (лютий – поч. березня 2022 р.)

Доповідає:

Романкова Лілія Миколаївна

Завідувачка навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, кандидат психологічних наук , доцент

  1. Методичне забезпечення та аналітико-психодіагностичний моніторинг формування у студентів активної позиції у дотриманні здорового способу життя.

Доповідає:

Юрченко Зоя Володимирівна

Керівник семінару, методистка вищої категорії, кандидат психологічних наук, доцент.

Любов Луцька у контексті доповіді, складеному спільно з Валерієм Скопичем, зупинила увагу слухачів на статистичних показниках посилення вживання наркотичних речовин молоддю в межах Івано-Франківської області. Були охарактеризовані різновиди та доступність найбільш популярних наркотиків, а також згубність їхнього споживання для здоров’я. До діалогу лікаря зі слухачами одночасно долучався колишній наркоман Олександр. Він розповів про власну історію взаємин із наркотиками, причини виникнення потягу та наслідки споживання наркотиків, які нині тяжко нівелювати, в тому числі потужними медичними засобами.

В підсумковій частині виступу Л.Луцька наголосила на необхідності посилення виховного впливу батьків, їхнього контакту з дітьми, на важливості оптимізації просвітницько-профілактичної роботи з учнями та студентами.

Лілія Романкова анонсувала цикл просвітницько-профілактичних акцій «Організація здорового способу життя та профілактики захворюваності студентської молоді», які плануються провести для студентів 3-х курсів з 08 лютого по початок березня 2022 року. До проведення занять у підрозділах зі студентами окрім працівників лабораторії залучатимуться також студенти Івано-Франківського національного медичного університету як волонтери від Європейської медичної студентської організації (EMSA).

Зоя Юрченко запропонувала кураторам та заступникам деканів/директорів інститутів тематику методичного доробку лабораторії з питань здорового способу життя, який буде помічним у проведенні годин академнаставника та індивідуальній комунікації зі студентами.

Загалом у занятті яке позитивно оцінене учасниками усно та у меседжерах, взяли участь та отримали відповіді на питання 67 слухачів, зокрема студенти ІФНМУ.