Формуємо правильне відношення до проблем у власному житті

Дякую за те, що дав те, що міг

Ніхто не поводиться погано через те, що йому добре. Поміркуйте про це.

Згадайте ситуації, коли ви самі когось ранили, ображали, принижували, з кимось сварилися чи на когось ображалися самі. Хіба ми так робимо тому, що самі щасливі? Схоже що ні. Часто-густо ми ранимо іншого, бо самі поранені.

«Поранений ранить, зцілений зцілює» – чули певно, такий вираз. Ревнуємо, дратуємося, обурюємося, відсторонюємося, тікаємо, глузуємо та багато чого ще творимо, на жаль, у стосунках із собою, з близькими й не дуже близькими людьми, та й із усім навколишнім світом.

Але скажіть відверто, чи могли ви саме в той момент поводитися якось інакше? Тоді, коли сварилися, коли йшли, коли залишали, коли зраджували? Здається, що могли б, але не поводилися. Не поводилися, бо не мали змоги. У кожний момент часу ми опиняємося в найкращих умовах для росту своєї душі. І поряд із нами опиняються такі самі люди. Ми виконуємо роль у їхній виставі життя, а вони – в нашій.

Якоїсь миті ця думка перевернула моє життя. Я раптом почала розуміти, що кожна людина в кожний момент часу дає нам те, що може дати, перебуваючи на своєму етапі розвитку. Батьки любили й виховували нас саме так, як вони мали змогу. Колишні та нинішні чоловіки й дружини люблять і ставляться до нас так, як можуть і як вміють. У школах, університетах, інститутах люди теж навчаються так, як можуть і вміють, і на кожну людину впливає дуже багато чинників: дитинство, минулий досвід, середовище, в якому вона росте, умови життя, знання, які вона сприймає за істину, тощо.

Ми оцінюємо поведінку інших людей зі своєї позиції, тоді як вони чинять певним чином, виходячи з того, що накопичено в них всередині.

Але хоч хто б з’явився в моєму житті, я завжди шукаю причину всередині – вам дякую за зіграну роль у моєму житті, що дали, то дали. А ось що всередині в мене спричинило те, що подія чи якийсь вчинок притяглися до мого життя? Чого мене хочуть навчити? Що я маю усвідомити?

Не «чому в мене такі батьки, це несправедливо», а «хм… нумо міркувати, чого я навчилася з життя в цій сім’ї, що я можу взяти, які риси батьків можуть стати мені в нагоді, а які наслідувати не варто»; не «який він негідник, кинув мене», а «ок, дякую за урок, знов ті ж граблі, почну міркувати, як вибиратися»; не «погана країна, погані люди, все довкола жахливо», а «ммм… через якісь причини я ж народилась саме на цій території, певно, є ж якийсь смисл, треба дивитися пильніше».

Ось вам із мого улюбленого Чака Хіллінга уривок (книга «Насіння для душі»)

Найкращий подарунок, який можна зробити собі до чергового свята або прямо сьогодні, – це постаратися оцінити події минулого з такої точки зору. Чесно, глибоко, зі щирим серцем сказати вголос або подумки кожній значущій людині на нашому шляху: «Дякую, що дала те, що могла», й до тих, хто зараз поряд із нами, ставитись так само.

Дякую батькам, спасибі братам і сестрам, спасибі всім родичам, спасибі друзям, подяка шкільним учителям, вдячність усім, хто зіграв роль у нашому житті настільки добре, як зміг. Або ще продовжує грати.

А якщо нам здається, що людина може дати більше, але не хоче, тоді є сенс поставити запитання собі: «А чи я є тією людиною, для якої хочеться чинити так, як я вимагаю? Наскільки ж то я сама хороша для того, щоб отримувати все найкраще?». Поміркуйте про це на дозвіллі.

Діна Річардс. еконет.