Адаптація студентів-першокурсників до умов вищої школи у векторі національно-патріотичного виховання

08-09 жовтня 2024 р. на базі навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи згідно розпорядження ректора «Про проведення інформаційно-просвітницьких семінарів зі студентами перших курсів» від 02 жовтня 2024 року № 180-р розпочато проведення циклу онлайн-занять просвітницько-інформаційного характеру для студентів 1-го курсу усіх навчальних структурних підрозділів університету.

Функції модераторів заняття виконували завідувачка навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, доц. Лілія Романкова, методист вищої категорії, доц. Зоя Юрченко, провідний фахівець навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи Сергій Петрошенко та провідний фахівець навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи Ірина Ониськів.

Майбутні фізики (08.10.24) та математики (09.10.24) мали можливість дізнатися про історію становлення та розвитку, структуру нашого університету, традиції, досягнення, бренди й рейтингові позиції обраних ними для навчання факультетів університету загалом. Також з інтересом онлайн-аудиторією було сприйнято інформацію про професорсько-викладацький склад кафедр, керівництво, традиції і досягнення  фізико-технічного факультету та факультету математики та інформатики. Студенти також дізнались, яку допомогу упродовж їхнього навчання в університеті їм можуть надати фахівці навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, а саме:

– отримання студентами корисної інформації  в межах проведення  для них тематичних бесід, просвітницько-профілактичних та інформаційних семінарів за актуальною тематикою на базі лабораторії;

– вивчення особистісних психологічних якостей студентів на основі проведення анонімних психологічних тестувань (індивідуальних, групових) на професійну спрямованість, визначення здібностей і обмежень; причин внутрішньоособистісних та групових конфліктів, академічної неуспішності, невдоволення навчанням в університеті тощо; результати діагностики дозволять студенту краще пізнати себе та удосконалюватися в процесі саморозвитку;

– забезпечення інформацією про права та обов’язки студентів;

– спрямування студентів на використання контенту “Путівника по ПНУ ім. В.Стефаника” для поглиблення знань про ЗВО, в якому вони навчаються.

Студентів було попереджено про неприпустимість порушень вимог комендантського часу, запровадженого для громадян України в умовах воєнного стану.

Заняття супроводжувалося презентацією.

Студенти висловили побажання й надалі брати участь у таких просвітницьких акціях.

Фахівці лабораторії відповіли на питання студентів та отримали від них схвальну оцінку заходу. Загалом до заходу долучилися 56 студентів вищезазначених навчальних підрозділів.