Думки цадіка Нахмана про взаємодію людини із Богом

Могила відомого в усьому світі єврейського праведника і містика цадика Нахмана (4 квітня 1772 – 16 жовтня 1810 року), знаходиться в Україні, у місті Умань, і є місцем паломництва для хасидів з усього світу. Для українців особистість цадика Нахмана також цікава. Адже, по-перше, він наш земляк; по-друге, вчення цадика Нахмана цікаве з огляду гуманістичного філософського світогляду та істинного знання. Адже насправді всі релігії світу об’єднує багато спільного. Ось що проповідував цей мислитель.

– Ти перебуваєш там, де перебувають твої думки. Подбай, щоб твої думки перебували там, де ти хочеш бути.

– Не можна людині ставати старою. Старість осудлива. Людина повинна повсякденно (в будь-якому віці) оновлюватися та починати знову.

Коли тебе питають: «Як справи?», а ти, незважаючи на труднощі та страждання, відповідаєш: «Добре, то Всевишній каже: «Це ти називаєш «добре»? Ну, то Я покажу тобі, що таке «добре» насправді!».

– Втрата надії подібна до втрати свободи: ти ніби втрачаєш власне «я». Якщо ти віриш, що можна зіпсувати, вір, що можна виправити. Якщо ти віриш, що можна поранити, вір, що можна вилікувати.

– Пам’ятай: головне у твоїх молитвах – це віра в те, що вони не залишаться без відповіді.

– Пам’ятай: ніколи не буде поставлено перед тобою перешкоду, яку ти не міг би подолати.

– Навіть якщо все, що тобі вдається сказати Богу, – це «Допоможи мені!», то й це дуже добре.

– Будь-який початок потребує від тебе відчиняти нові двері. Ключем є готовність давати та робити. Давай гроші на благодійні цілі та роби добро.

– Наслідуй Бога – не шукай у ближнього свого недоліки та слабкі місця. Шукай у ньому хороше. І тоді зможеш жити в мирі з усіма. Критикувати інших, дати їм відчути, що вони небажані, – це кожен може. Але підбадьорити їх, підняти їм настрій – для цього потрібні особливий талант із зусилля.

– Завжди шукай хороше в собі. Зосередься на цьому хорошому, підкреслюй його – так ти зможеш навіть пригніченість духу перетворити на радість.

– Привчай себе до того, щоб у тебе були тільки добрі думки. Вони зроблять із твоєю свідомістю дива.

– Архітектор світобудови ніколи не робить двічі те саме. Щодня – це зовсім нове творіння. Бери якнайбільше від того, що тобі надає кожен новий день. Кожному дню притаманні свої особливі думки, слова, вчинки. Живи в гармонії з ними.

– Найкоротший шлях до зв’язку з Богом – із тих, що дано нам в цьому світі, – ця музика та спів. Навіть якщо ти не вмієш добре співати – співай! Співай собі, коли ти один удома. Головне – співай.

– Ніколи не піддавайся відчуттю самотності. Хоч де б ти був, Бог близький до тебе. Пам’ятай: відчуття, що ти далекий від Бога, це твоє суб’єктивне відчуття. В дійсності все відбувається інакше.

– Знай, що людина змушена пройти дуже-дуже вузьким мостом… і головне – зовсім не боятися!

– У різних подіях, що відбувається з людиною, прихований голос Бога, що її кличе, – тихий, негучний голос. Зрозумійте це.