Регіональна практика та зарубіжний досвід реабілітації військовослужбовців та ветеранів ЗСУ

23 травня 2024 року на базі навчально-виробничої лабораторії відбувся розширений семінар заступників з виховної роботи, кураторів 1-3-х курсів, аспірантів, магістрантів усіх навчальних структурних підрозділів університету.

Функції модераторів виконували: завідувачка лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, кандидат психологічних наук, доц. Лілія Романкова, методистка вищої категорії, керівниця навчально-методичного семінару кураторів, кандидат психологічних наук, доц. Зоя Юрченко та провідний фахівець лабораторії Сергій Петрошенко.

Формат проведення заходу: онлайн.

План заняття семінару передбачав ознайомлення слухачів з питаннями теми заняття «Регіональна практика та зарубіжний досвід реабілітації військовослужбовців та ветеранів ЗСУ», а саме:

  1. Реабілітація військовослужбовців та ветеранів ЗСУ: акценти регіональної практики та долучення зарубіжного досвіду (доповідач: асистент кафедри психіатрії, наркології та медичної психології Івано-Франківського національного медичного університету; лікар-психіатр Прикарпатського обласного клінічного центру психічного здоров’я Яцинович В. І.);
  2. Консультація кризового психолога «Контузія як «автограф війни»: що варто знати» (доповідачі: завідувачка навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, доцент, кандидат психологічних наук Романкова Л.М.; керівник семінару, доцент, кандидат психологічних наук, методист вищої категорії Юрченко З.В.);
  3. Поради психолога «Як підтримати сім’ї військовослужбовців-фронтовиків» (доповідачі: завідувачка навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, доцент, кандидат психологічних наук Романкова Л.М.; керівник семінару, доцент, кандидат психологічних наук, методист вищої категорії Юрченко З.В.).

Зоя Юрченко, як керівник семінару, представила онлайн-аудиторії Віталія Яциновича за параметрами фахової медичної підготовки, спеціалізації, напрямками навчально-наукової (на базі ІФНМУ) та практичної (на базі Прикарпатського обласного клінічного центру психічного здоров’я) діяльності.

Віталій Яцинович, використовуючи докладний контент авторської презентації за темою виступу, ознайомив слухачів з такими змістовими блоками виступу:

– Протипоказання до проведення психологічної реабілітації військовослужбовців;

– Показання до групової терапії та терапії, сфокусованої на травмі;

– Протипоказання до сімейної психотерапії;

– Поняття та критерії діагностики ПТСР;

– Критерії діагностики розладів адаптації;

– Основні правила для психолога або психіатра, які працюють з клієнтом з проблеми ПТСР;

– Вправи «Пульт», «Сейф»

– EMDR-терапія: етапи та ефективність її застосування.

Віталій Яцинович інформував слухачів про можливість навчання на курсах спеціалізації за спеціальністю «Клінічна психологія» для осіб з вищою немедичною освітою за спеціальністю 053 «Психологія» (Див.: за електронною поштою fpo@ifnmu.edu.ua).

Лектор рекомендував ознайомлення та використання посібника з психологічної допомоги ветеранам ЗСУ, зважаючи на поповнення студентських лав колишніми військовослужбовцями (https://yakty.com.ua/brate#manual ).

Зоя Юрченко ознайомила присутніх з психологічним доробком фахівців лабораторії – психологів, науковців, з призначенням та методикою його використання у виховній взаємодії зі студентами та у просвіті науково-педагогічних працівників, кураторів тощо.

Ці розробки вміщено на сайті лабораторії у рубриках «На допомогу кураторам», «Психологічне консультування» (https://vvppr.pnu.edu.ua/category/%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b3%d1%83-%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%bc/ ).

Слухачі поставили низку питань до доповідачів, виявили неабиякий інтерес до заняття і вдячність до співробітників лабораторії за можливість отримати найактуальнішу інформацію у якісному форматі її презентації. Представники факультету психології, Коломийського інституту поділилися досвідом своїх підрозділів у питаннях реабілітації військовослужбовців та взаємодії з ними у виховних практиках ЗВО.

Загалом у заході взяли участь 54 особи.