Підступний гепатит А: як вберегтися

В Україні зростає захворюваність на гепатит А. Вірус виявили у кількох областях, але в мережі вже поширюються фейки про епідемію та карантин у країні.

  1. Симптоматика та клінічні особливості перебігу захворювання

Вірусний гепатит А (ВГА) – захворювання вірусного походження, що найчастіше вражає печінку. Інші відомі назви – хвороба Боткіна або «жовтяниця».

Вірус передається фекально-оральним шляхом. Заразитися можливо у випадку недотримання санітарних умов – через брудні руки, воду, тісний фізичний контакт з інфікованим.

Вірус має дуже тривалий інкубаційний період. З моменту інфікування до перших проявів захворювання може пройти від 14 до 45 діб.

Переважно ВГА хворіють діти, але симптоми більш яскраво проявляються у дорослих.  У найбільшій зоні ризику опиняються особи старші за 65 років.

Специфічного лікування гепатиту А не існує. Воно спрямоване на зменшення симптомів захворювання, а також на допомогу у відновленні печінки.

Вважається, що головною ознакою інфікування є пожовтіння білків очей та шкіри, тому хвороба отримала народну назву «жовтяниця». При цьому, за даними МОЗ, жовтяниця проявляється тільки у 10% дітей та у 70% дорослих.

Іншими клінічними проявами захворювання є:

  • біль у животі
  • підвищення температури тіла
  • нудота, блювання
  • діарея
  • втрата апетиту
  • слабкість, головний біль
  • важкість у правому підребір’ї
  • сеча темного кольору

У МОЗ зауважують, що в хворих не обов’язково мають прояв усі симптоми. До прикладу, інфікована людина може мати нормальну температуру тіла або звичайний колір сечі.

  1. У чому різниця між гепатитами А, В, С

Хоча усі види інфекції уражують печінку, на відміну від гепатитів В і С, гепатит А не провокує розвиток хронічної хвороби печінки і рідко закінчується смертю. 

ВГА передається фекально-оральним шляхом в той час, як ВГВ і ВГС – через кров та біологічні рідини людини.

За даними ВОЗ, майже усі люди, уражені гепатитом А, повністю відновлюються і в них формується пожиттєвий імунітет до хвороби. В той же час гепатити В та С є причиною 96% усіх смертельних випадків від інфекції.

  1. Як уникнути зараження

Дієвим шляхом недопущення інфікування є дотримання санітарно-гігієнічних норм. Це прості правила профілактики:

  • мити руки після перебування у громадських місцях, перед прийомом їжі, а також після кожного відвідування санвузлу;
  • пити тільки бутильовану або кип’ячену воду (кип’ятити слід не менше ніж 10 хв.);
  • добре мити овочі, фрукти, зелень та ягоди перед вживанням (найефективніше – «обдавати» окропом);
  • не купляти продукти на стихійних ринках;
  • під час купівлі молочної продукції на ринку здійснювати її термічну обробку перед вживанням;
  • купляти продукти швидкого приготування тільки у відведених для цього місцях, перед вживанням «вуличної їжі» – мити руки та обробляти їх антисептиком;
  • не займатися самолікуванням – при появі симптомів негайно слід звернутися до сімейного лікаря.

Додатково захистити себе від вірусу гепатиту А можливо з допомогою вакцини.

  1. Чи є у наявності вакцина від гепатиту А в Україні

Вакцинація від гепатиту А в календарі щеплень відноситься до переліку рекомендованих в Україні, тобто не є обов’язковою. Громадяни можуть зробити щеплення за власний рахунок.

За даними Національного порталу з імунізації, в доступі на ринку є декілька ін’єкційних інактивованих вакцин проти вірусного гепатиту А для дітей та дорослих:

  • Хаврикс (вакцина від гепатиту А)
  • Твінрикс (вакцина проти гепатиту А та гепатиту В).

Виробники рекомендують 2 дози вакцини для формування більш тривалого захисту після щеплення (5-8 років).

Для дітей у віці до 1 року ліцензованих вакцин в Україні немає.

На даний час обов’язково вакцинують громадян з групи ризику: медиків, лікарів екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоров’я, що задіяні у ліквідації спалаху захворювання.

Також вакцинують громадян з близького кола інфікованих. Зокрема, сімей та осіб, що мали безпосередній контакт із захворілими напередодні захворювання. Така екстрена вакцинація ефективна у випадку, якщо здійснюється впродовж двох тижнів після контакту з хворим.

Про небезпеку масованого ураження захворюванням МОЗ повідомить громадян про це на офіційному сайті міністерства та офіційних сторінках у соціальних мережах.