Поруч з вами людина у стані тривожності: як із нею поводитись?

Причин для тривоги  у  житті завжди вистачає. Кожен  із  нас відчував тривогу або страх і знає, як це важко й виснажливо. Іноді  ми  тривожимось за незначних приводів, часом такий стан зумовлюють значущі події.

         Стан тривоги супроводжують й соматичні (тілесні) прояви: ком у горлі, відчуття неповного вдиху, брак повітря, посилення серцебиття, пульсу, підвищена пітливість. Цей стан порушує засинання й сон, утруднює розслаблення, відновлення енергії, знижує працездатність, викликає різноманітні хвороби. Наслідками переживання тривоги можуть стати депресія, панічні атаки, апатія, схильність до алкоголю, наркотиків, переїдання і навіть спроби вкоротити собі віку.

Як же поводитись із людиною у стані тривоги, аби не бути нав’язливими, не нашкодити, не зіпсувати із нею стосунки, а насправді допомогти.

Проілюструємо це на прикладі фраз, які не варто (а які, навпаки – варто) використовувати у спілкуванні, якщо ви дуже хочете допомогти близькій людині.

  1. «У твоєму житті є багато доброго!»

Цією фразою ви прагнете подарувати людині позитив. Людина подумки і без вас звертається до того позитивного, що має у житті. Однак від вас вона сприйме це скоріше як докір: мовляв, вона не вміє цінувати, що має. І це спровокує внутрішній протест. Краще скажіть: «Я тебе ціную», або слова про те, що ви цінуєте дружбу з цією людиною, таким чином посиливши її віру у власну значущість.

  1. «Все буде добре».

Якщо наразі не все благополучно, то звідки ви впевнені, що все зміниться на краще? Зазвичай людина у стані тривожності просто не здатна тверезо оцінити ризики й перспективи, навіть якщо вони дійсно оптимістичні.

А відтак скажіть: «Я з тобою. Я тебе підтримую». Так,  людині  у  стані  тривожності  важливо  мати  поруч  того,  з  ким  можна  розділити  власні страхи, не бути ізольованою і самотньою у хвилях переживань.

  1. «Спробуй стати щасливим».

Ця фраза може роздратувати, ніби біль переживань – це ілюзія.

Навзамін скажіть: «Що я можу для тебе зробити?» Наприклад, пропозиція філіжанки кави, допомоги у справі може вивести людину із стану, в якому вона нині застрягла.

  1. «Ти все це собі придумав».

Можливо, частково так і є. Але від констатації цього факту не стане легше. Навпаки, людина замкнеться у собі і вирішить, що ви зовсім їй не співчуваєте.

Скажіть навпаки: «Давай  спробуємо  розвіятись,  відволіктись». Адже  для  того,  аби  «витягнути»  людину  із  стану  тривожності (застряганні на негативних емоціях, страху) можна спробувати її відволікти. Наприклад, прогуляйтеся разом на природі, перегляньте фільм, сходіть у спортзал. Тобто, це дасть ефект вашої присутності, участі у житті близької людини і їй буде складніше постійно думати лише про свою проблему.

  1. «А чого, власне, ти так хвилюєшся?»

Можливо, вам проблеми іншої людини видаються надуманими й смішними, через які не варто хвилюватися (адже «чужу біду руками розведу»…). Але не будьте зверхніми.

Краще скажіть: «Що я можу зробити, аби ти менше хвилювався?»

Можливо, вам належить принаймні просто вислухати, поспівчувати.

  1. «Є люди, у яких набагато більше проблем!»

Зазвичай людина у стані тривоги і так відчуває почуття провини, що, можливо, допустила якусь ситуацію. А такі ваші слова змусять співбесідника почуватися ще гірше.

Краще буде сказати: «Мені шкода, що в тебе таке сталося. Може, поділишся, розкажеш мені?»

Отже, найкраще – це не давати власних оцінок ситуації, а просто поспівчувати. У стані тривожності важливі насамперед не поради і діагнози, а вміння вислухати.