Обізнаність із характеристиками та профілактикою синдрому емоційного вигорання (СЕВ) як гарантія збереження психічного здоров’я за умов висококонтактного професійного статусу у працівника

18 листопада 2021 р. о 15:00 год. на базі навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи  відбувся навчально-методичний семінар кураторів 3-х курсів, аспірантів та магістрантів усіх структурних підрозділів університету на тему «Обізнаність із характеристиками та профілактикою синдрому емоційного вигорання (СЕВ) як гарантія збереження психічного здоров’я за умов висококонтактного професійного статусу у працівника».

Семінар відбувся в онлайн-форматі.

Функції модераторів виконували завідувачка лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, кандидат психологічних наук, доц. Лілія Романкова, методистка вищої категорії, керівниця навчально-методичного семінару кураторів, кандидат психологічних наук, доц. Зоя Юрченко та провідний фахівець лабораторії Сергій Петрошенко.

Програма навчально-методичного семінару передбачала заслуховування та обговорення наступних виступів:

  1. Профілактика емоційного вигорання: поради лікаря-психіатра.
  • Доповідає: кандидат медичних наук, доцент кафедри психіатрії, наркології та медичної психології Івано-Франківського національного медичного університету Пітик О. М.
  1. Феномен професійного вигорання у педагога: сутність, причини, компоненти, профілактика. Самодіагностика стресоризиків та синдрому емоційного вигорання
  • Доповідає: керівник семінару методистка вищої категорії, кандидат психологічних наук, доцент Юрченко З. В.

Левова частка регламенту була відведена виступу представниці науково-педагогічного корпусу кафедри психіатрії, наркології та медичної психології ІФНМУ Олени Пітик, яка є знаним популяризатором надбань доказової медицини у спільноті Івано-Франківської територіальної громади. Зокрема, доповідачка охарактеризувала такі основні змістові блоки за темою доповіді:

  • поняття та характеристики психічного здоров’я;
  • симптомокомплекс синдрому емоційного вигорання (СЕВ);
  • професійні ризики для професій блоку «людина-людина», в т.ч. педагогів;
  • вплив синдрому емоційного вигорання на структурні елементи особистості;
  • діагностика та типові скарги за наявності емоційного вигорання;
  • методи гармонізації та відновлення психофізичного стану;
  • поради, рекомендації психіатра з профілактики емоційного вигорання.

Виступ було проілюстровано переконливою та медично обґрунтованою авторською презентацією доповідачки.

Зоя Юрченко спрямувала увагу слухачів на вміщені у рубриці «На допомогу кураторам» сайту лабораторії методичні розробки за темою семінару.

Окрім заступників з виховної роботи, аспірантів та магістрантів нашого університету у заході брали участь майбутні медики – випускники ІФНМУ.

Загалом до акції долучились 42 слухача.