Етико-правова обізнаність першокурсників як умова успішної адаптації у ЗВО

27 вересня 2021 р. на базі навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи проведено онлайн-семінар для студентів першого курсу факультету історії, політології та міжнародних відносин.

Функції організаторів, розробників презентації та модераторів просвітницьких акцій з новим поповненням студентської спільноти університету виконували:

 

Юрченко З.В. – методистка вищої категорії, кандидат психологічних наук, доцент

 

 

Романкова Л.М. – завідувачка навчально-

виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, кандидат психологічних наук, доцент

 

Петрошенко С.І. – провідний фахівець

 

 

На занятті студенти-першокурсники факультету історії, політології та міжнародних відносин отримали інформацію про феномен корпоративної культури ЗВО та про такі його основні компоненти:

  • Академічна символіка університету, гімн; традиції та історія (дивіться офіційний сайт ПНУ ім. В. Стефаника: https://pnu.edu.ua/);
  • Рейтингові показники Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника (дивіться офіційний сайт ПНУ ім. В. Стефаника: https://pnu.edu.ua/);.
  • Особливості культури спілкування та взаємодії головних партнерів навчально-виховного процесу – викладачів та студентів;
  • Правила внутрішнього розпорядку;
  • Підрозділи університету (11 факультетів, 4 навчально-наукових інститути та Івано-Франківський фаховий коледж Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника; 77 кафедр; 951 науково-педагогічний працівник (174 докторів наук, 587 кандидатів наук)).

Також на даний час в університеті навчаються 312 аспірантів, 25 докторантів та 14105 студентів, в т.ч. 4 505 – за кошти державного бюджету та 9 600 – за контрактом.

  • Деканат, кафедри, викладацький склад факультету факультету історії, політології та міжнародних відносин.

Студентів було ознайомлено з керівництвом факультету (декан факультету, заступники декана). Також була надана інформація про кафедри. Зокрема в межах факультету історії, політології та міжнародних відносин діють 9 кафедр, а саме: Кафедра історії України і методики викладання історії, Кафедра історії Центральної та Східної Європи і спеціальних галузей історичної науки , Кафедра етнології і археології, Кафедра міжнародних відносин, Кафедра всесвітньої історії, Кафедра іноземних мов і перекладу, Кафедра політології, Кафедра політичних інститутів та процесів, Кафедра міжнародних економічних відносин.

  • Можливості стипендіального фонду та підстави для отримання стандартних та підвищених стипендій студентами;
  • Органи студентського самоврядування, молодіжні центри, волонтерські ініціативи, дозвілля, спортивний клуб і акції;
  • Про підтримку, яку надає студентам навчально-виробнича лабораторія виховної та психолого-педагогічної роботи, зокрема тим, хто щойно вступив до університету.

Студенти 1-го курсу отримали інформацію про основні напрямки роботи навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, а також про базові рубрики сайту лабораторії: vvppr.pnu.edu.ua

У завершальній частині акції студенти отримали вичерпні відповіді на їхні запитання та зазначили про необхідність надання їм систематичної допомоги на етапі адаптації до умов ЗВО. Також студентів додатково було спрямовано для ознайомлення зі студентським путівником на сторінку сайту університету «Студенський путівник» за посиланням: https://pnu.edu.ua/wp-content/uploads/2021/09/Студентський_путівник_2021-22-2021-2.pdf

На занятті були присутні 48 студентів першого курсу.