Порадник для студента «Про важливість здатності до вдячності»

Кожного із нас у дитинстві вчили «чарівним» словами, які потрібно говорити у відповідь на допомогу або послугу. Часом ми можемо забувати, що для кожного важливо відчувати вдячність. Водночас не кожний здатен бути вдячним не лише на словах, адже життєвий досвід відкриває більш глибоко первинний зміст і важливість переживання почуття вдячності.

            Життєві негаразди, невдачі, випробування спонукають людину нарікати на несправедливість долі. Є такі, які не вважають, що мають бути вдячні долі, цінити ті безцінні уроки, які можна отримати через випробування і біль страждання. Пригадаймо славнозвісний вислів: «Те, що нас не вбиває, робить нас сильнішими».

            А відтак ми часом забуваємо бути вдячними за неоціненний дар, що є у нас всіх – наші життя.

            Отже, чому важливо бути вдячним, як і за що виявляти вдячність?

  • Нам варто бути більш вдячними за те, що наразі є в нашому житті, цінити наявні обставини і не сприймати їх як належне.

            Так, у нас є рідні, які підтримують нас від народження, є друзі, які не залишають нас у біді. Ми оточені любов’ю і турботою, і це – величезний скарб, про який можна лише мріяти. Наше оточення дарує нам силу, любов і бажання жити далі. І ми маємо бути вдячні долі за всіх і кожного із них.

            Але за що бути вдячними тим, хто ставився до нас несправедливо, заподіяв біль? Ці люди навчили нас не бути занадто наївними і довірливими, зробили нас більш стійкими, мудрішими і сильнішими.

  • Ми маємо бути вдячні долі за все, що зазвичай сприймаємо як належне.

            У нас є дах над головою, їжа на столі, ми бачимо, як сходить сонце і світить місяць. Все це робить наше життя справжнім і прекрасним І за це варто бути вдячним. А наші помилки допомагають розвивати особистісні якості і силу волі, вчать жити, любити, ставитись до ближнього, розуміти життя й самовдосконалюватися.

  • Будьте вдячні за кожну дрібницю, яка примушує вас посміхнутися, зігріває серце і освітлює душу.

            Поціновуйте ти кожний момент вашого життя, адже ви не знаєте чи стане він останнім. Долаючи життєвий шлях, відчувайте почуття глибокої вдячності, а не гіркоту розчарування.

            Адже життя наповнене незбагненних, вражаючих подій, явищ, за які варто бути вдячними.

  • Слово «дякую», вимовлене щиро, піднімає настрій і позитивно налаштовує людей щодо вас.
  • Слова вдячності не обов’язково адресувати конкретній людині.

            Дякувати потрібно Богові, Всесвіту, Долі за прекрасний день, звершення заповітних мрій.

  • Вдячність допомагає стати сильнішими, послабити вплив стресу, контролювати емоції, не дозволяти злості і негативу псувати життя.
  • Вдячність привертає до вас удачу.

            Адже будь-яке добро повертається нам у відповідь.

  • Вдячність має виходити із самого серця, щиро.

«Дякую» – це не завжди належний вияв вдячності. Важливо зазначити, за що саме ви вдячні.

  • Важливо посилювати слова вдячності жестами, мімікою.

            Потрібно дивитися людині в очі, обернутися до неї обличчям, не ховаючи руки, можна торкнутися, якщо людина є близькою – обійняти її.

            Отже, вміння правильно відповідати людям на добро дозволить вам залучити більше удачі у своє життя.