Правова просвіта студентів: захист прав споживача

03 грудня 2019 року на базі відділу виховної та психолого-педагогічної роботи відбулося заняття просвітницько-виховного семінару (у рамках місячника права) «Захист прав споживача» для студентів 3 курсу філософського факультету. Заняття проводили методисти виховної та психолого-педагогічної роботи Ірина Ониськів та кандидат психологічних наук, доцент, методист вищої категорії Зоя Юрченко спільно зі старшокурсниками  Навчально-наукового юридичного інституту Олексієм Писарчуком, Юліаною Костан і Вікторією Яшан.

Зміст заняття передбачав таку тематичну структуру:

  • особливості функціонування та правового регулювання ринку товарів і послуг в Україні;
  • правова відповідальність та зобов’язання виробників стосовно якості, умов зберігання та реалізації продуктових товарів;
  • алгоритм законодавчо обґрунтованих дій споживача у випадку придбання неякісного товару;
  • «вузькі» місця, прогалини законодавства;
  • сучасні європейські стандарти захисту прав споживачів як орієнтири для удосконалення вітчизняного законодавства;
  • становлення законодавства та особливості правової практики в Україні крізь призму ризику для покупців у сфері інтернет-торгівлі та онлайн-послуг.

Співдоповідачі наводили конкретні приклади із життя студентів, дали обґрунтовані поради-відповіді на питання слухачів,  актуалізували громадянську позицію студентів-однолітків стосовно цивілізованого та ефективного захисту своїх прав як споживачів. Водночас було відзначено недосконалість норм законодавства у сфері споживання товарів та послуг і необхідність формування у споживача позиції упередження можливих зловживань щодо себе.