Торгівля людьми: поширення та засоби попередження

28 листопада 2019 року на базі відділу виховної та психолого-педагогічної роботи відбулася нарада-семінар заступників директорів інститутів та деканів факультетів з виховної роботи усіх структурних підрозділів університету.

Зі вступним словом «Практика просвітницько-профілактичної роботи зі студентами як групою ризику у сфері торгівлі людьми» до присутніх звернулася керівник семінару кураторів доцент Зоя Юрченко, яка представила досвід проведення просвітницько-профілактичної діяльності, нагромаджений працівниками відділу. Зокрема, щороку у всіх структурних підрозділах здійснюється проведення тематичних бесід, підготовлена презентація «Торгівля людьми – сучасне рабство», надаються консультації студентам з особистої безпеки в умовах зростання мобільності населення та міграційних процесів в Україні. Адже студенти активно залучаються до туристичних поїздок, сезонної праці, навчання тощо за кордоном.

 Юрій Довган, як начальник відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми ГУНП в Івано-Франківській області, підполковник, продовжив розкриття теми семінару з докладним висвітленням її у векторі «Стан злочинності та засоби її попередження у сфері торгівлі людьми».

У форматі діалогу зі слухачами Юрій Довган окреслив сучасний стан інтенсивності скоєння протиправних вчинків у сфері торгівлі людьми на рівні області, регіону та країни. Доповідач підкреслив, що жертвами торгівлі людьми, на жаль, також стають студенти, діти і загалом молодь.

При висвітленні проблеми Юрій Довган використовуючи досвід свого перебування на стажуванні у США, охарактеризував специфіку діяльності американської поліції у цій темі і можливості використання зарубіжного досвіду на теренах України. Адже «Україна залишається країною постачання, транзиту та призначення для торгівлі людьми; від різних форм такого «бізнесу» постраждало понад 230 тис. українців, в т.ч. й студентів», – зазначив доповідач. Також було роз’яснено сутність законодавства та профілактичної роботи поліції у взаємодії із ЗВО з попередження фактів торгівлі живим товаром.

Для використання у практиці виховної роботи кураторами у ЗВО Зоя Юрченко запропонувала таку поліграфічну продукцію: «Робота у країнах Європейського Союзу», «Безвіз:обирай безпеку працевлаштування у країнах ЄС», «Кожен постраждалий від торгівлі людьми має право на допомогу» та ін.