Правова просвіта студентів: профілактика насильства у сім’ї

13 листопада 2019 р. модератори методисти відділу Ірина Ониськів, Мацько Романа та методист кандидат юридичних наук Сергій Лобанов провели просвітницько-виховний семінар на тему «Профілактика насильства у сім’ї» в рамках місячника права, який триває в університеті, для студентів 3 курсу Навчально-наукового Інституту мистецтв. У проведенні заняття активну участь брали старшокурсники Навчально-наукового Юридичного інституту, волонтери юридичної клініки та відділу виховної та психолого-педагогічної роботи Олексій Писарчуком, Юрій Угриновський, Юліана Костан і Вікторія Яшан.

Вибір теми заняття був обумовлений тим, що Україна утримує прикре лідерство серед країн Європи за масштабами поширення насильства в сім’ї. А тому правова просвіта серед  студентської молоді, яка переважно перебуває на порозі створення власної сім’ї (або щойно її створила), є вагомим фактором профілактики явищ насильства у сімейних відносинах.

Змістовий контент передбачав висвітлення таких векторів проблеми: загальна характеристика сімейного насилля як соціального явища (поняття, види, наслідки); роз’яснення сутності оновлення законодавства (кримінального, адміністративного) стосовно насильства у сім’ї; посилення відповідальності за вчинення насильства; правове підґрунтя захисту прав жертв насильства.

Доповідачі прагнули переконати слухачів про необхідність вчитися розв’язувати конфлікти у сім’ї цивілізованими засобами і про неприпустимість знущань над рідною людиною, особливо дитиною.

На завершення заходу працівники відділу презентували (на основі актуалізації наявного життєвого досвіду студентів) тренінгів модуль «Заходи особистої безпеки та алгоритми дій у надзвичайних ситуаціях».

Майбутні митці виявили неабияку цікавість, адже не виключено, що хтось зі студентів зростав у сім’ї, де панував несприятливий психологічний клімат і практикувалось насильство. Тому важливо не переносити у майбутнє власне подружнє життя деструктивні моделі поведінки.