Формування почуття прекрасного: несумісність із агресивністю

21 жовтня 2019 року модератор відділу виховної та психолого-педагогічної роботи методист Ірина Ониськів провела просвітницько-виховний семінар для студентів Навчально-наукового Інституту мистецтв за темою «Агресія як епідемія сучасного світу».

До проведення заняття були задіяні студенти-практиканти спеціальності «Психологія», які набувають фахових навичок на базі відділу виховної та психолого-педагогічної роботи.

Зміст заняття передбачав висвітлення інформаційно-змістового контенту за такими векторами теми: тлумачення агресії як соціально-психологічного феномену; різновиди агресивної поведінки; наслідки поширення агресії у суспільстві на макро- та мікрорівнях; сім’я як провідне середовище формування патернів (моделей) агресивної поведінки у підростаючої особистості; шкільний булінг; особливості та профілактика булінгу, насильства й агресії у ЗВО, поради з опанування агресії на рівні особи тощо.

Виступ Ірини Ониськів ілюструвався відеосюжетами, слайдами, статистичними даними та забезпечував активне включення, мотивацію аудиторії до сприйняття теми. Студенти отримали конкретні рекомендації та пам’ятку про якості особистості, які допомагають уникнути агресії й покращують взаємини і про якості, що ускладнюють життя й провокують конфлікти на агресивному ґрунті.

На завершення заходу працівники відділу презентували (на основі актуалізації наявного життєвого досвіду студентів) тренінговий модуль «Заходи особистої безпеки та алгоритми дій у надзвичайних ситуаціях».

Популяризація теми «Агресія як епідемія сучасного світу» здійснюється у контексті пролонгованої системної діяльності відділу виховної та психолого-педагогічної роботи з питань профілактики насильства, булінгу, мобінгу, гендерної дискримінації в освітньому просторі, утвердження на теренах ЗВО принципів толерантності та конструктивної взаємодії.

 Слухачі поділилися власним сумним досвідом контактів з агресивними неадекватними особами і висловили побажання на подальшу конструктивну допомогу працівників відділу з питань оптимізації міжособистісних взаємин та тамування в собі неконтрольованих актів гніву та агресії.