Пам’ятка для кураторів «Університет – територія без насильства»

Автори-упорядники:

Козич Ігор Васильовичкандидат юридичних наук, доцент кафедри кримінального права Навчально-наукового юридичного інституту ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника».

Юрченко Зоя Володимирівнакандидат психологічних наук, доцент, методист вищої категорії відділу виховної та психолого-педагогічної роботи, керівник семінару кураторів 1-3 курсів ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника».

  1. Нормативно-правова база з питань насильства та булінгу у вищій школі:

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькування)» № 2657-VIII від 18.12.2018 р.; Закон України «Про освіту» № 2145- VIII від 5.09.2017 р.; Кодекс України про адміністративні правопорушення (ст. 173-4), в останній редакції; Лист міністерства освіти і науки України «Рекомендації для закладів освіти щодо застосування норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькування)» № 2657- VIII від 18.12.2018 р.; Наказ ректора університету «Про заходи з метою попередження булінгу та насильства а освітньому просторі» № 155 від 07.03.2019 р.; Наказ ректора університету «Про створення комісії» № 154 від 07.03.2019 р.

  1. В університеті створено комісію з розгляду випадків булінгу та насильства у складі:

Голова комісії – проректор з науково-педагогічної роботи Запухляк Р.І.

Члени комісії:

Завідувач відділу виховної та психолого-педагогічної роботи, кандидат психологічних наук, доцент Романкова Л.М.

Методист вищої категорії відділу виховної та психолого-педагогічної роботи доцент Юрченко З.В.

Методист 1 категорії відділу виховної та психолого-педагогічної роботи практичний психолог Блашків І.Я.

  1. Відділ виховної та психолого-педагогічної роботи (зав. відділу доц. Романкова Л.М.) розробив план заходів щодо попередження булінгу та насильства в освітньо-виховному просторі (див. сайт відділу https://vvppr.pnu.ua)

4.Працівники відділу проводять моніторинг безпечності і комфортності університету та освітнього середовища (опитування, анкетування, консультації, просвітницькі акції, методичні розробки, тематичні заняття семінару кураторів тощо) – сайт відділу

  1. Створено комісію з метою перевірки приміщень та території закладу для виявлення місць, що є потенційно небезпечні щодо вчинення булінгу і насильства

(Голова комісіїпроректор з науково-педагогічної роботи та соціально-економічного розвитку Шинкарук Я.І.).

  1. Алгоритм законодавчо обґрунтованих дій куратора у випадку виявлення ним (або його поінформованості) факту вчинення булінгу – насильства – у закріпленій за ним академічній групі:

1) Попередньо (на початку навчального року) – ознайомити під розписку у відповідному журналі планування та обліку виховної роботи студентів групи з положеннями ст. ст. 26, 30, 53, 54 Закону «про освіту»

Витяг зі ст. 53: Здобувачі освіти зобов’язані: … повідомляти керівництво закладу освіти про факти булінгу (цькування) стосовно здобувачів освіти, педагогічних, науково-педагогічних, наукових працівників, інших осіб, які залучаються до освітнього процесу, свідком яких вони були особисто або про які отримала достовірну інформацію від інших осіб» невиконання тягне за собою дисциплінарну відповідальність здобувачів освіти згідно чинного законодавств;

2) – у разі отримання інформації про факт вчинення булінгу: подати письмову заяву до комісії з розгляду випадків булінгу та насильства (на ім’я голови комісії – проректора з науково-педагогічної роботи Запухляка Р.І.)

у випадку, якщо педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники особисто стали свідками булінгу:

3) вжити невідкладних заходів для припинення булінгу (цькування);

4) подати письмову заяву до комісії з розгляду випадків булінгу та насильства (на ім’я голови комісії – проректора з науково-педагогічної роботи Запухляка Р.І.).

Витяг зі ст. 54: Педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники зобов’язані: повідомляти керівництво закладу освіти про факти булінгу (цькування) стосовно здобувачів освіти, педагогічних, науково-педагогічних, наукових працівників, інших осіб, які залучаються до освітнього процесу, свідком якого вони були особисто або інформацію про які отримали від інших осіб, вживати невідкладних заходів для припинення булінгу (цькування)невиконання тягне за собою дисциплінарну відповідальність згідно чинного законодавства

Витяг зі ст.. 173-4 Кодексу про адміністративні правопорушення:

Ч. 1. (вчинення з 16 років): Булінг (цькування), тобто діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Ч.3 (вчинення з 14 років): тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які замінюють, від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.