Виховна робота зі студентською молоддю: вектори та ресурси оновлення

19 вересня 2019 року на базі відділу виховної та психолого-педагогічної роботи відбулося відкриття нового навчального 2019/20 року у рамках постійно діючого навчально-методичного семінару для науково-педагогічних працівників – кураторів 1-3 курсів усіх структурних підрозділів університету.

Девізом заняття стали слова Дж. Кеннеді: «Не питай, що твоя Батьківщина може зробити для тебе, – спитай, що ти можеш зробити для своєї Батьківщини». У семінарі взяли участь запрошені представники організацій-партнерів, з якими найбільш активно співпрацює відділ виховної та психолого-педагогічної роботи, а саме: Пономаренко Анатолій, в.о. завідувача кафедри військової підготовки ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», полковник у відставці, нагороджений медалями як учасник бойових дій; Тугай Тарас, викладач кафедри військової підготовки ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», капітан у відставці нагороджений медалями як учасник бойових дій; Сакадел Микола Миколайович, начальник штабу цивільного захисту ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», полковник у відставці; Чаплинська Наталія, депутат Івано-Франківської обласної ради, психолог, психотерапевт, тренер-експерт програми розвитку ООН (ПРО ООН) з протидії насильству в сім’ї та торгівлі людьми; Січка Михайло, відповідальний секретар-заступник голови Івано-Франківського обласного об’єднання «Просвіта ім. Тараса Шевченка», кандидат фізико-математичних наук; Ікалюк Лариса, заступник директора ліцею № 23 ім. Романа Гурика м. Івано-Франківська з навчально-виховної роботи, вчитель-методист, відмінник народної освіти; Турій Ірина, заступник директора ліцею № 23 ім. Романа Гурика м. Івано-Франківська з навчально-виховної роботи, вчитель української мови, вчитель-методист; Савчинська Лариса, психолог-методист вищої категорії ліцею № 23 ім. Романа Гурика  м. Івано-Франківська; Береза Сергій, психолог Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу; Ліщинська Ірина, практичний психолог ЗОШ № 1-3 ст. № 3 м. Івано-Франківська; Легка Валерія, практичний психолог ЗОШ 1-3 ст. № 7 м. Івано-Франківська.

Відкриття роботи семінару здійснювали Лілія Романкова, доцент, завідувач відділу виховної та психолого-педагогічної роботи та Зоя Юрченко, доцент, керівник семінару. Зокрема, Лілія Романкова окреслила тематично-змістову та методично-прикладну стратегію взаємодії відділу виховної та психолого-педагогічної роботи з науково-педагогічною громадою та студентами у системі виховної та психолого-педагогічної роботи на новий навчальний рік.

Запрошений на заняття відповідальний секретар-заступник Голови Івано-Франківського обласного об’єднання «Просвіта імені Тараса Шевченка», кандидат фізико-математичних наук Михайло Січка у виступі підкреслив, що «…головною місією української громадської організації «Просвіта» і надалі залишається консолідація національно свідомих, активних та пасіонарно налаштованих представників інтелектуально-духовної еліти української нації». З 2017 р. в Народному Домі «Просвіта» діє як просвітянський осередок «Клуб української інтелігенції ім. Б.Лепкого» за участі викладачів університету, які  активно займаються як члени клубу археологічною, краєзнавчою та видавничою діяльністю. Студенти та куратори університету можуть і надалі залучатися до оновленого формату функціонування «Просвіти» як ресурсу у виховній роботі зі студентською молоддю у вимірах митецьких обдарувань, діяльності творчих колективів, музею шани Т.Шевченка, лекторіїв, до проекту «Літературна та історична пам’ять», фестивалів, Шевченківських читань, Великодніх та Різдвяних забав, літніх таборів, клубу обдарованих дітей, радіопередач, концертних програм тощо. У структурі «Просвіти імені Тараса Шевченка» функціонують також організації «Молода Просвіта», «Галицька Просвіта», «Українська книгарня», бібліотека-читальня. Слухачів було забезпечено буклетами «Просвіта» 150 років (1868-2018 р.р.)».

З темою «Стан імунізації: проблеми і завдання» перед слухачами семінару виступила Христина Судак, лікар-педіатр кабінету профілактичних щеплень дитячого і дорослого населення Комунального некомерційного підприємства  “Центр первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги Івано-Франківської міської ради” (КНП ЦПМКДД) СП «Міська поліклініка № 1»). Діалог запрошеного медика з присутніми на семінарі кураторами та заступниками з виховної роботи, спрямування якого здійснювали модератори семінару Лілія Романкова та Зоя Юрченко, мав продуктивний, інформативний та законодавчо обґрунтований характер. Очевидно, що для оптимізації кампанії імунізації важливо продовжувати просвітницько-популяризаторські та роз’яснювальна-агітаційні акції у студентських групах із залученням медичних працівників.

Лілія Романкова висвітлила перед присутніми питання «Презентація плану виховної роботи університету на 2019 / 20 н. р.» та «Огляд змін і доповнень нормативно-правової бази здійснення виховної та психолого-педагогічної діяльності у вищій школі».

Депутат обласної ради, психолог Наталія Чаплинська розповіла присутнім про досвід надання допомоги ветеранам АТО та членам їхніх сімей, в тому числі дітям, які навчаються в університеті, про специфіку тих психологічних травм, які вони отримують та можливості реабілітації фаховими впливами. Цікавим був діалог Наталії Чаплинської з присутніми на занятті учасниками бойових дій – в.о. зав. військової кафедри університету, полковником у відставці Анатолієм Пономаренко та викладачем цієї ж кафедри, капітаном у відставці Тарасом Тугаєм, які позитивно оцінили психологічну допомогу ветеранам та членам їхніх сімей.

На завершення семінару Лілія Романкова від імені ректорату вручила подяки за активну участь у здійсненні виховної та психолого-педагогічної діяльності університету таким представникам організацій-партнерів: практичним психологам ЗОШ 1-3 ст. № 7 та ЗОШ 1-3 ст. № 3 м. Івано-Франківська Валерії Легкій та Ірині Ліщинській і психологу, депутату Івано-Франківської обласної ради Чаплинській Наталії.