Театральне мистецтво як імпульс для естетичного розвитку студентської молоді

16 травня 2019 року на базі відділу виховної та психолого-педагогічної роботи відбувся спільний семінар-нарада з кураторами 1-3-х курсів та заступниками з виховної роботи усіх структурних підрозділів університету. Відкрила роботу підсумкового у 2018/2019 н.р. заняття семінару його керівник – доцент Юрченко Зоя. Вона зробила короткий зріз якісно-кількісного виконання планових завдань за показниками звітної документації (1 і 2 семестри) діяльності семінару.

 

Зі вступним словом «Університет і театр: вектори взаємодії» до присутніх у бінарному форматі звернулись доцент Борисевич Лілія – заступник декана філософського факультету з виховної роботи, заслужений працівник культури України, та доцент Романкова Лілія – завідувач відділу виховної та психолого-педагогічної роботи.

Подальший діалог з кураторами про покликання сучасного мистецтва, про його вплив на свідомість, емоції глядача, про масовість та елітарність мистецтва, про класичні твори очима сучасної молоді провадили заслужені артисти України, провідні актори Івано-Франківського національного академічного обласного музично-драматичного театру ім. І.Франка Баранкевич Галина та Гнатковський Олексій (обидва – випускники Прикарпатського університету).

 

Було зазначено про важливість театру як ідеологічного інституту, що віддзеркалює становлення в Україні громадянського суспільства і у певному сенсі часом випереджує знакові події, зміни, окреслюючи їхні контури-пролегомени. «Світ рухається вперед, а ми повинні йти попереду» – підкреслив Олексій Гнатковський. Водночас в умовах війни у митців є власна лінія фронту, власна зброя – ідеологія.

Галина Баранкевич також зауважила, що слід враховувати у діяльності залучення молоді до естетичних джерел, культурних цінностей такі виклики, як десакралізація (в т.ч. мистецтва), руйнація непохитних дотепер авторитетів, Інтернет-впливи, процеси деінтелектуалізації, кліпове мислення значної частини молодіжної аудиторії.

Запрошені артисти відповіли на запитання кураторів, було відкоректовано та модифіковано принципи подальшої співпраці у справі оптимізації використання естетичного потенціалу для формування особистості студента як всебічно розвинутого фахівця.

Доценти Ігор Козич та Зоя Юрченко презентували підготовлену ними на допомогу кураторам пам’ятку «Університет – територія без насильства», якою були забезпечені слухачі як представники від усіх підрозділів університету .

На завершення заняття методисти відділу виховної та психолого-педагогічної роботи Ірина Блашків та Алла Макарова провели анкетування слухачів та заступників з виховної роботи за розробленою працівниками відділу методикою «Проблема булінгу, насильства та мобінгу в освітньому просторі вищої школи».