Просвітницько-виховні засади правових впливів на студентство у попередженні булінгу та насильства

14 березня 2019 року на базі відділу виховної та психолого-педагогічної роботи відбулося заняття семінару з кураторами 2-х і 3-х курсів усіх структурних підрозділів університету. Відкрила семінар його керівник та модератор методист вищої категорії доцент Зоя Юрченко, яка зауважила важливість профілактичної роботи з попередження насильства та булінгу у вищій школі, що здійснюється працівниками відділу виховної та психолого-педагогічної роботи із залученням фахівців юстиції, ювенальної превенції, психологів міської творчої групи та волонтерів з числа випускників університету. Начальник відділу ювенальної превенції ГУНП в Івано-Франківській області підполковник поліції Алла Бойчук охарактеризувала феномен булінгу з погляду сучасного законодавства, розповіла про динаміку правопорушень у шкільному та молодіжному середовищі, скоєних на ґрунті булінгу та насильства; ознайомила присутніх щодо посилення відповідальності за вчинення актів насильства партнерами освітнього процесу; про порядок розгляду таких випадків на рівні навчального закладу.

Виступ супроводжувався мультимедійною презентацією інформаційного контенту: поняття та різновиди булінгу і насильства; зміст основних статей Кримінального Кодексу; перелік превентивних заходів у громаді та освітньому середовищі та ін. Працівники відділу виховної та психолого-педагогічної роботи презентували слухачам буклети, рекомендовані Міністерством юстиції для закладів освіти, а саме: «Зупинимо булінг разом!», «Як протидіяти домашньому насильству?», якими були забезпечені через присутніх усі підрозділи університету.

Працівники наукової бібліотеки університету Світлана Олейник та Ольга Каруцяк підготували на допомогу кураторам академічних груп бібліографічний огляд джерел з проблеми булінгу й насильства (бібліодайджест «Булінг – територія ненависті»). У бібліодайджест увійшли списки монографій, статей зарубіжних та вітчизняних науковців, практиків (в тому числі з університету), які містяться у фондах наукової бібліотеки і якими можуть скористатися академнаставники.

На завершення заняття перед присутніми виступила модератор семінару завідувач відділу виховної та психолого-педагогічної роботи Лілія Романкова, яка розповіла про повноваження створеної в університеті Комісії з питань булінгу, про порядок дій кураторів у випадку виявлення фактів насильства у студентському середовищі; про студентські гуртожитки як об’єкти підвищеного ризику щодо можливості актів насильства; про проведення у підрозділах університету силами працівників відділу циклу просвітницько-виховних акцій, обстежень на рівні академічних груп. Лілія Романкова підкреслила, що попередження булінгу серед студентів є однією зі складових системної та безперервної просвітницько-профілактичної діяльності відділу з дня його створення і донині.