Правове підґрунтя виховної практики з попередження булінгу та насильства у вищій школі

07 березня 2019 року на базі відділу виховної та психолого-педагогічної роботи відбулося заняття семінару з кураторами 1-х курсів усіх структурних підрозділів університету. Зі вступним словом щодо актуальності проблеми булінгу та насильства для учасників освітнього процесу у вищій школі звернулася до присутніх модератор та керівник семінару методист вищої категорії доцент Зоя Юрченко, яка підкреслила, що працівники відділу виховної та психолого-педагогічної роботи оперативно реагують на виклики сучасного соціуму і актуалізують виховну роботу з попередження, нажаль, можливих випадків деструктивних моделей розв’язання конфліктних ситуацій, до яких належать булінг і насильство.

Начальник відділу ювенальної превенції ГУНП в Івано-Франівській області, підполковник поліції Алла Бойчук у своєму виступі здійснила кількісно-якісний аналітичний зріз правопорушень у молодіжному та підлітковому середовищі, пов’язаних з проявами булінгу та насильства; ознайомила присутніх щодо змін у законодавстві про підвищення відповідальності за вчинення актів насильства учасниками освітнього процесу. Алла Бойчук у діалозі зі слухачами окреслила можливий формат більш ефективної взаємодії правників з кураторами академічних груп щодо попередження протизаконних засобів з’ясування стосунків між студентами, між вихованцями та викладачами. Виступ було доповнено демонстрацією мультимедійного контенту. Працівники відділу виховної та психолого-педагогічної роботи також забезпечили присутніх буклетами, рекомендованими Міністерством юстиції для закладів освіти: «Як протидіяти домашньому насильству?», «Зупинимо булінг разом!».

Заступник директора наукової бібліотеки університету Світлана Олейник презентувала на допомогу кураторам академічних груп бібліографічний огляд джерел з проблеми булінгу та насильства та підготовлений працівниками бібліотеки бібліодайджест «Булінг – територія ненависті» за такими розділами: «Булінг», «Кібербулінг», «Моббінг», «Агресивна дитина в колективі. Девіантна поведінка». У бібліографічний покажчик увійшли монографії, статті з періодичних та наукових видань зарубіжних та вітчизняних дослідників (в тому числі науковців університету) з фондів наукової бібліотеки та наявних інтернет-джерел. Упорядником дайджесту є бібліограф І категорії Каруцяк О.Б.

Завершальна частина заняття спрямовувалася модератором семінару завідувачем відділу виховної та психолого-педагогічної роботи Лілією Романковою за вектором «запитання – відповіді», що дало можливість  слухачам семінару отримати додаткову докладну інформацію, а саме: про повноваження створеної в університеті Комісії з питань булінгу та належне реагування кураторів за фактами вчинення насильницьких дій у студентських групах; про просвітницько-виховні акції, здійснювані у підрозділах університету згідно розпорядження ректора на рівні академічних груп працівниками відділу із залученням представників творчої групи психологів міста, фахівців Головного територіального управління юстиції, волонтерів з числа студентів тощо; про створення на допомогу академнаставникам на базі відділу добірки мультимедійних презентацій з обговорюваної проблеми.