Особливості роботи університету в умовах введення воєнного стану у частині областей України

6 грудня 2018 року на базі відділу виховної та психолого-педагогічної роботи відбувся спільний семінар-нарада для кураторів І-ІІІ курсів та заступників з виховної роботи усіх структурних підрозділів університету за темою «Особливості роботи університету в умовах введення воєнного стану у частині областей України». Функції модераторів семінару виконували завідувач відділу виховної та психолого-педагогічної роботи доцент Лілія Романкова та керівник семінару методист вищої категорії доцент Зоя Юрченко, які вступним словом відкрили роботу семінару та забезпечували його смислові блоки.

Розпочав роботу семінару полковник Борис Хруслов, доцент кафедри військової підготовки університету, який висвітлив особливості правового режиму воєнного стану за умов гібридної війни та завдання означеної кафедри у структурі університету як осередку підготовки військової еліти. Він наголосив, що «…центрами просвіти працівників університету щодо формування готовності до виникнення надзвичайних ситуацій (в тому числі воєнного характеру) залишаються штаб цивільного захисту та кафедра військової підготовки». Борис Хруслов підкреслив також роль куратора у гуртуванні студентської громади до злагодженої взаємодії під спрямуванням штабу цивільного захисту університету. Особлива роль у роботі зі студентською громадою з питань формування навичок адекватної поведінки в умовах загрози військового нападу та ескалації воєнного конфлікту на Сході України безумовно належить виховникам та студентському активу.

На запит слухачів семінару перед присутніми також виступила Наталія Чаплинська, яка розповіла як практикуючий психолог, психотерапевт, що не перший рік здійснює фаховий супровід учасників, ветеранів АТО та їхніх сімей, про профілактику посттравматичних стресових розладів, депресій тощо стресопохідного характеру. Вона підкреслила, що бойові дії на Сході торкаються не лише їхніх учасників, але й позначаються на психічному здоров’ї, поведінці, стилі життя практично усіх громадян України. Тому варто вчасно отримувати належну психологічну допомогу, володіти засобами відповідної самодопомоги, бути уважними до настрою, душевних станів тих, хто поруч, насамперед, близьких та рідних.

Обидва виступи викликали непідробний інтерес у присутніх та питання до виступаючих, на які також були дані вичерпні відповіді.